Издвајамо Православље Србија

ВЕРНИЦИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ!Трговци варају,мрсну храну продају као ПОСНО!

Foto-Pixabay.com

Огласило се и Министарство пољопривреде

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Васкршњи пост је почео увелико, те би сви који посте у наредних седам недеља требало добро да обрате пажњу приликом куповине посне хране.

Све је више трговаца, али и произвођача који потрошаче бесрамно варају тврдећи да су поједини производи посни, иако нису.

У задње време једна од најчешћих и најбезобзирнијих превара је стављање ознаке “посно” на неке производе иако они то нису, јер се у декларацијама наводи да садрже млеко, сурутку, јаја…Грађани се најчешће варају у пекарама.

– Не знам ни сам колико пута ми се десило да лепо питам у пекари је ли празан бурек посан и да ми мртав ладан радник каже да јесте, а када дођем неки други пут, жена која се затекне за пултом каже да није јер се прави са масти. Исто ми се дешавало са наводно посним ванилицама, да бих након неколико дана од другог радника чуо да они никада нису ни правили посне ванилице – испричао је Г.С.

Да се бројни грађани жале да их варају подмећући им мрсну храну као посну, потврђује и Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије (НОПС).

– Све више људи пости и примедбе које нам упућују тим поводом су свакодневне. Највише нам се жале на кекс и генерално кондиторске производе, као и на наводно посне сиреве а који имају млечне масти у себи. Ту су и прерађевине, наводи се да су посне, а када се погледа декларација нађе се и масти и млека и којечега још – рекао је Паповић.

Он напомиње да је просто неприхватљиво да се навике потрошача, као и њихова исхрана из верских опредељења, доводе у заблуду. Прописи не дефинишу шта значи “посно”.

У Министарству пољопривреде кажу да декларисање хране мора да се врши на начин којим се не обмањује крајњи потрошач, нарочито у погледу карактеристичних особина хране.

– Истицање информације „посно“ на производу, сматра се добровољном информацијом и она не сме да доводи потрошача у заблуду. Немамо, пак, ни један пропис који дефинише шта се под „посном“ храном подразумева, међутим код потрошача постоји развијена перцепција да се под „посним“ мисли на храну која не садржи састојке анималног порекла, осим рибе и рибљих производа и да се као таква може конзумирати у току поста – објашњавају из Министарства пољопривреде.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Министарство здравља у оквиру својих надлежности врше службену контролу испуњености услова за декларисање, означавање и рекламирање хране, прописаних правилником.

 

Фото:Pixabay.com

Извор:Телеграф.рс/srbijadanas.com