Србија

Вучић иде у Русију, преговори о посети Медведева Србији

О чему је Путинов стратег разговарао са државним врхом наше земље. Богданов тврди да ће Москва и даље политички подржавати ставове Београда
ДОГОВОР о техничким детаљима испоруке руских „мигова-29“ до краја овог месеца био је једна од главних тема неформалног дела јучерашњег сусрета премијера Александра Вучића са високим руским дипломатом Михаилом Богдановом – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, Вучић и заменик министра спољних послова Русије дотакли су се и могућности скорог сусрета српског премијера са руским колегом Дмитријем Медведевом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За сада су на столу две опције. Прва је да Вучић пре избора за председника Србије, расписаних за 2. април, путује у Москву, и у том случају највероватније би се срео и са председником Владимиром Путином. Друга могућност је да Медведев ускоро дође у посету Београду.

Вучић и Богданов, који слови за главног Путиновог стратега за Сирију, посебно су се дотакли крхке безбедносне ситуације у региону. Како је саопштено из Владе, премијер Вучић је нагласио да Србија остаје привржена дијалогу, као начину решавања питања Косова и Метохије дипломатским и мирним средствима.

Он је упознао Богданова са безбедносним приликама и изазовима на Западном Балкану, попут неодговорних најава формирања војске такозване државе Косово супротно одредбама Бриселског споразума, али је и нагласио чврсто опредељење Србије за политику мира, стабилности и сарадње у региону.

Српски премијер захвалио је руском званичнику на доследној подршци Русије територијалној целовитости и суверенитету наше земље, која посебно долази до изражаја и кроз усклађене активности у међународним организацијама.

Богданов је истакао да се Москва не меша у унутрашње ствари других држава, али да свака нестабилност на Западном Балкану лоше утиче и на међународне прилике, те стога деле забринутост и подржавају политику Србије.

НИКОЛИЋ: УНАПРЕДИТИ ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ

ПРЕДСЕДНИК Томислав Николић пренео је госту из Москве задовољство одличним односима између Србије и Русије и истакао уверење да постоји још много могућности да се унапреди економска сарадња.

Николић је рекао да Србија има велики интерес да очува мир и стабилност, јер је то основни предуслов за напредак и развој наше земље.

Извор: Novosti.rs