Србија

ВУЧИЋ: Не кандидују се они да буде боље Србији, НЕГО БИ ВОЛЕЛИ ДА БУДУ ВУЧИЋ!

Моја основна порука током целе кампање јесте очување стабилности, рекао је Александар Вучић за Политику и додао да је стабилност гарант економског развоја који ће омогућити да нашем народу, који тешко живи, из године у годину буде све боље

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је рекао да је основни постулат политике коју је водио од 2012. била стабилност и да је било невероватних тешкоћа да се она обезбеди.
Он додаје да „упркос тешким изазовима у региону, нисмо улазили у скобе ни са ким, прећутавши много шта само да бисмо сачували мир и стабилност.“
Према његовим речима, резултат тога јесте да после много година имамо чврсте и добре темеље за економски раст и оцењује да управо зато постоје бројни покушаји да се сруши политичка стабилност.
Он каже и да нема лични проблем с десет кандидата, већи с тим што би неки од њих потпуно срушили стабилмост што би довело до катастрофе.
На питање како то покушавају да дестабилизују државу, он одговара да то раде најстрашнијим неистинама.
– Једног дана кажу да сте признали Косово, другог да нисте довољно дали и да зато нисте на европском путу, трећег да сте постали руска губернија, па да сте издали Русе… И више не знате шта говоре ни шта је њихова политика, али слушате најпримитивније нападе на своју и породице других људи – додаје он.Коментаришући то што се неки залажу и обећавају поништење Бриселског споразума и измештање преговора из Брисела у УН, Вучић каже:
– Одлично, само нека кажу људима, јер они то морају да знају да Бриселски споразум штити Србе, да би његово поништење значило формирање косовске војске и албанске војнике на северу КИМ, јер више не би било гаранције НАТО.
– Имали бисмо сукобе, да не оговоримо о губитку подршке ЕУ, што би значило да нема немачких, аустријских и других инвеститора. Како ћете без тога да запослите људе, то би било тотално неодговорно – упозорио је Вучић.
Вучић каже да је рекао да ће Бриселски споразум једног дана да буде као што је данас Дејтонски.
– У том тренутку, то је било највише што се могло постићи, а подсећам да смо наследили проглашену независност Косова, као и преговоре измештене из УН у Брисел – рекао је он.Поводом оптужби хрватског политиколога Здравка Томца да власт дестабилизује регион, и да је агресивна према Хрватској, као оптужби против кандидата за лоше односе у региону Вучић истиче да је Србија најмање агресивна, да прећуткује многе увреде, док у Хрватској дижу споменике Баришићу и Степинцу, откривају табле с усташким поздравом.
– Пружио сам руку помирења БИХ и када сам безмало био линчован у Сребреници, није ми то био проблем – каже Вучић.
Он сматра да „имамо најбољу политику у региону, коју подржавају све моћне државе света, од Америке, Русије до земаља ЕУ, не знам откуд потреба да ту критикујете своју земљу. Нисмо ми у регион довели балистичке ракете и лансирне рампе, хаубице, као неки други. Ми ваљда ни праћке не треба да имамо јер смо и с њима агресивни.“

– Дакле хоћу јаку Србију, увек спремну и способну да заштити независност и суверенитет. Зато смо набавили одбрамбено оружје, а ми ћемо бити земља која чува стабилност и мир, која неће показвиати мишиће као други – поручује Вучић.
На питање има ли икакве шансе да се и ми овде договоримо око минималне националне политике, упркос разликама и свађама, како је у Хрватској на пример, он одговара да то неће бити лако, али много је важније шта народ мисли.

– Увек ћете имати део некадашње, или лажнЕ елите, која ће да ради против своје државе и могућост да пљачкају и богате се. Много је важније да постоји јединство народа, а Срби су увек кад је тешко умели да изаберу, као 2012. кад смо били на ивици банкрота. Данас је Србија на добром путу – рекао је Вучић.

Коментаришући да је утисак када се слушају кандидати за председника да се сви кандидују за премијера будући да председник није надлежан за економију, он одговара да говори о резултатима које је као премијер остварио, а они се не кандидују ни за премијера ни за председника него би волели да буду Вучић.

– У томе је суштинска разлика, то је највећи проблем у њиховој кампањи. Иначе намера ми је да као председник помогнем влади – наводи Вучић додајући да ће помагати али и критиковати ако буде доносила лоше одлуке или још горе, популистичке и демагошке.

Коментаришући да никад у Србији није било популарно да вас странци подржавају, и да су додуше њега подржали и Ангела Меркел и Путин, али да његови противкандидати кажу да њих подржава народ, Вучић каже да „шта год да урадите не ваља, па макар било и најбоље“.

– Они можда знају сваки ексклузивни ресторан и хотел на Менхетну, ја не знам ниједан, али знам свако место у Србији, чешће сам с народом од свих њих заједно – каже он.

Коментаришући питање да се од почетка кампање највише прича о изборној крађи, иако све истраживања предвиђају његову убедљиву победу, као и да се сумња у истраживаче као његове плаћенике, Вучић иронично каже да су сви његови плаћеници.
– Сви одреда моји плаћеници, замислите Срећа Михајловића као мог плаћеника. Али, кад имате кандидата који је у кампању уложио десет милиона евра, како ће он да оправда шест одсто гласова? Не може, зато мора да постоји неки други проблем, али не могу да се сете да је можда онај ко има велику подршку више радио од њих. Зато од почетка причају о крађи, кад нас неће народ – да пробамо на силу – рекао је Вучић.

То је, како је оцено, такође покушај дестабилизације.
– Знају они да нема крађе, па они на бирачким местима имају више људи него ми. Жалили су се ОЕБС-у у вези са гласањем на КиМ, а кад им је ОЕБС рекао да ће све бити исправно и контролисано, спроведено исто као 2012, кад су они били на власти, не ваља ни ОЕБС. Било би добро да џентлменски прихвате пораз, као што неће, али ја хоћу.Ако изгубим, честитаћу већ у 22 сата и рећи да више нисам ни председник владе.

Показао сам да то умем кад сам честитао Ненаду Богдановићу на изборима за градоначелника, али оно што неће моћи да раде, то је да упадају у институције, као што су упадали у РИК прошле године. Радите све по слову закона, али нема ништа од спровођења те врсте дестабилизације – поручио је Вучић.
На констатацију да ове изборе скоро сви кандидати оцењују као изузетно важне, Вучић каже:
– Много шта смо урадили, што не би било могуће без подршке народа, али много још треба да се уради. Људи треба да знају да можемо много да изгубимо ако се будемо коцкали. Зато сматрам да су сигурност и стабилност најважније, зато молим грађане, да то имају у виду – закључио је Вучић.

 

 

Извор: Tanjug