Србија

ВУЧИЋ: Није Тито био глуп

Сарајево — Премијер Србије Александар Вучић каже, после посете Сарајеву, да нико нема намеру да ствари из прошлости заборавља и да свако има свој угао из којег их гледа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да је потребно да се разумеју потребе другог народа.

Вучић је у интервјуу за сарајевски Дневни аваз рекао да је приметио да су Бошњаци, или политичко руководство Бошњака, много чешће, с разлогом или без њега, љути на Србију и наше државно руководство.

„Зато смо, истакао је, веома опрезни и веома водимо рачуна и пажљиво меримо сваку реч, јер знамо колико је крхка ситуација у тим односима и знамо колико труда и енергије треба уложити да бисмо те односе подигли на виши ниво“, казао је премијер.

Управо зато Вучић мисли да је веома битно да наставимо да причамо о економским пројектима, инфраструктурним пројектима, стварању јединственог тржишта, царинске уније.

То је, додао је, оно што ће да олакшава људима, пословним људима, те ће на крају донети више плате радницима у једној или другој земљи.

Мисли, додао је, и да су то ствари које представљају будућност, те истиче да је то била идеја канцеларке Ангеле Меркел, када је покренула Берлински процес.

„Да онда када људи буду имали другачију економску перспективу, када буду бирали да могу да живе боље и другачије од свог рада, да ће онда мање обраћати пажњу на све што се збивало у прошлости. Нико нема намеру да ствари из прошлости заборавља. Свако има свој угао из којег то гледа и види, али је потребно да се разумеју потребе другог народа“, казао је.

„Онолико колико не одговара Сарајеву, онолико колико не одговара Бањалуци, Тузли, Бихаћу или Зеници и Бијељини, исто толико не одговара ни Новом Саду да постоји било какав сукоб, било какав сукоб због било чега. Ја мислим да сва политичка трвљења, све политичке тензије итекако могу да буду превазиђене и да можемо да разговарамо, а заједнички радимо много више. Ја сам о томе својевремено говорио и предлагао, на томе инсистирао, видио сам да то није наилазило, а сада ми се чини да наилази на много бољи пријем него раније“, рекао је Вучић и додао:

„Није Тито био глуп када је радио Брчко – Бановићи и Шамац – Сарајево. Предлагао сам изградњу пруге Београд – Сарајево, предлажем изградњу ауто-пута Београд – Сарајево и да иде на Ужице – Котроман, па кроз источну Босну. Е, сад, друго је да ли ћете да изаберете долину Праче, да иде једним делом кроз РС, а другим делом кроз бошњачки дио. Како год да изведете, то је само сто километара од границе до Сарајева. Много брже би се стизало од Сарајева до Новог Пазара и од Сарајева до Београда. Тиме би и Бошњаци били повезани и Срби би били повезани, а, пре свега, тиме би се повезивали Срби и Бошњаци“.

И после одбијања ревизије пресуде против Србије, у Београду није било ни радости, ни свирања, иако би, како је рекао, то сви други на тај начин искористили.

„Али мислим да то показује нашу одговорност и да заиста мислимо да су нам важнији односи с Бошњацима него да остваримо било какву победу, па макар и усред изборне кампање. Јер не доживљавам нешто као нашу победу, ако су Бошњаци незадовољни“, рекао је.

Као што би, како каже, требало да Бошњаци не виде своју победу у нечему уколико су Срби и Хрвати незадовољни.

„Мислим да су то важне ствари. Мислим да, полако, добар део и српског и бошњачког народа то разуме и верујем да ћемо у будућности показати и више рационалног односа и имати више сентимента једни за друге, што ће свакако допринети излечењу наших односа“, казао је Вучић.

Вучић сматра да не постоји проблем да представници српског и бошњачког народа седну и историјски расправе, да о свему разговарају, отворе све теме, да покушају за годину нешто да реше.

У томе, додао је, треба да учествују, ако је потребно, и наше цркве и академије и друге институције:

„Да пробамо да тај рационални део онога што можемо и решимо, а оно што не можемо кажемо да то не можемо да решимо“.

„Ја сам сваки пут дошао у Сарајево, никад ми нико није поставио питање – како ћете да платите 60 километара од Ужица до Котромана и кад ћете то да изградите? Сваки пут сам имао иста питања која су се везивала за нешто од пре 20 и 25 година. Никада нисам бежао од питања. Као што знате, нисам вам тражио ниједно питање унапред, нити то тражим, одговарам на сва питања. Али, хоћу да кажем да видим да људе мање интересује будућност“, рекао је премијер.

На питање да ли ће ускоро разговарати са Бакиром Изетбеговић, Вучић каже да нема проблем с тим.

Каже да добро разуме пориве и разлоге, али не разуме да људи у руководству једне земље не схватају да је најважније имати добре односе са својим суседима. Посебно ако, додао је, тај сусед има више од 30 посто својих сународњака у твојој земљи.

Упитан с каквим порукама је стигао у Сарајево с обзиром на то да је дошао из Берлина, Вучић каже да поруке доноси пре свега из Београда, а из Берлина, казао је, може да пренесе шта је чуо, што је једнако важно и за Београд и за Сарајево.

„Ја мислим да је увек лако рећи да долазите с порукама мира и да је то нешто што су политичари научили да изговоре, ваљда се то свима свиђа да чују. Мислим да људи у БиХ, било да су Бошњаци, Срби или Хрвати, дакле, муслимани, православни или католици, знају да говорим истину. Безброј пута сам рекао да су за дубинску, суштинску стабилност Западног Балкана веома важни, можда и најважнији, односи између Срба и Бошњака“, навео је.

Вучић, који је председнички кандидат на предстојећим изборима каже да ће ако буде изабран, а нада се да ће победити, имати више времена да буде посвећен региону јер се са те позиције, како каже, представља Србија и у земљи и у свету

 

Извор: Tanjug, Dnevni avaz