Избори Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ОБЕЋАО: Пензије ће бити повећане ове године а плате скачу на 440.ЕУР!

Влада је од 2014. године кренула у најодлучније и најболније реформе, али недостаје реформа јавних предузећа, рекао је премијер Александар Вучић на ТВ Прва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Много тога важног и доброг је урађено, а много тога је пред нама“.

„Ми смо много тога урадили, и то нико не спори, ни људи који су овде са нама, које поштујем, оно што смо постигли јесте пуна макроекономска стабилност, пуна фискална стабилност, смањење дефицита на 1, 4 одсто. Смањење незапослености – то још није на европском просеку, али верујем да ћемо се и њему приближити 2018. године“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија прошле године била једна од три земље која је најбрже напредовала, али да недостаје још реформа јавних предузећа, посебно ЕПС и Србијагаса.

Председник Фискалног савета Павле Петровић рекао је да смањење дуга води ка економском расту, односно да штедња води директно расту.

Професор Економског факултета Драган Ђуричин каже да је нема опуштања у земљи која има кризу већ четврт века. Он је рекао да наша економија јесте на узлазној путањи али да је проблем јавни дуг који се може зауставити одрживим развојем.

„Има добрих резултата. Ова влада је пришла решавању кризе на структурно меродаван и од ММФ одобрен начин. Изабрала је добар пут – прво средити фискални сектор. Редослед потеза је био здрав, готово је елимисан дефицит буџета, а сад је питање којим политикама убрзати са стабилним основама раст и развој“, каже Ђуричин.

Премијер је рекао да очекује да ће привредни раст ове године бити 3 одсто, да можемо да дођемо и до 3, 5 али да то није довољно.

„На нама је да пронађемо изворе раста. Очи сам изгубио, без гласа остао да видимо и тражимо то где су капиталне инвестиције“, рекао је.

Он је додао да замерају рад само они који не прате, а не стручњаци.

Истакао је да ће Влада Србије водити политику контролисаног повећања плата и пензија, све док се јавни дуг не спусти на прихватљив ниво

„Плате ће бити 440 ЕУР“

До краја 2017. просечна плата у Србији износиће 440 евра, каже Вучић, поручивши да ће бити повећања, али не у оноликој мери колико ће да износи раст српске привреде.

„Сигуран сам да ће бити, само не у оној мери колики ће наш раст да буде управо јер имамо мртваце из прошлости који испливавају“, рекао је.

Ђуричин је истакао је да би се држао начела чврстог буџетског ограничења и на макро и на микро нивоу.

„На макро нивоу смо успоставили буџетско ограничење, али крварења на микро нивоу, у јавном сектору, су сувише велика, а сувише су политички и социјално значајна да би била ликвидирана, због чега стварају проблеме“, рекао је Ђуричин који каже да би се плашио да остави та предузећа у животу.

А када је реч о платама, Ђуричин би их повећавао само у складу са растом.

„Велики инвеститори ће да се снађу, али МСП…“

Петровић каже да би се он у дилеми да ли ћемо и даље и још више штедети или ћемо се опустити па више трошити и ући у ризик, определио за штедњу.

„Велики су резултати постигнути у фискалној консолодацији, али је и огроман јавни дуг, који износи нешто више до 70 одсто, што је међу највећим у Европи.“

Резултати су, каже, већи од очекиваних, али ми морамо да смањујемо у наредне две, три године јавни дуг.

„Треба се фокусирати на оно што одржава раст. Србија инвестира само 18 одсто а требало би 20 одсто“, рекао је Петровић и додао да најважнији део јесте заправо приватни домаћи сектор, а то су мала и средња предузећа.

„То је онај део који би морао да обезбеди трајно раст. Велики инвеститори ће се већ некако снаћи али МСП не могу да инвестирају, мислим да правни оквир ту игра велику улогу, као и инфрастуктура. Моја препорука јесте дугорчан рад на институцијама да би се повећао ниво инвестирања“.

На то је премијер додао да је то мало престрого, али да су сагласни са свим.

„Само 6% сања да буде приватник“

Како је рекао, требало би да да се подигне ниво инвестиција из БДП-а са 18 на 25, али каже да то није могло да се учини због недостатка значајних инвестиција у сектору малих и средњих предузећа, које запошљвају 780.000 људи.

Разлог за то, како је рекао, јесте недостатак предузетничког духа и обртног капитала.

„То је најважнији сектор и ми морамо да урадимо све, зато дајемо никад повољније стартап кредите и за пољопривреду, индустрију, иновације и ит сектор и даћемо све више. Истраживање је показало да само шест одсто људи сања да буду успешни приватници, док осталих 70 одсто жели да нађе посао у државном сектору“, рекао је Вучић.

Истакао је да су приватни предузетници хероји ове земље којима треба да се подигне споменик, али и да им се помогне.

 

Извор: Б92