Србија

ВУЧИЋ: Питао сам Могеринијеву ШТА БИ БИЛО ДА СМО МИ РЕАГОВАЛИ у БиХ, као сада Албанци у Македонији? Ево шта је одговорила

После сусрета са високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику и потпредседницом Европске комисије Федериком Могерини, премијер Србије Александар Вучић одржао је коннференцију за медије на којој је одговарао на новинарска питања
Прво питање односило се на сусрет са Могеринијевом, а премијер је сликовито одговорио:

– Питао сам Могеринијеву: Да ли бисте ћутали и кад бих ја рекао да ће Срби узети ствари у своје руке у БиХ, као што су реклии Албанци у Македонији? Нећу вам рећи шта је одоговорила, али то сте могли да закључите из њеног излагања – рекао је Вучић..

Приметио је да би њега, метафорично речено, „обесили на Теразијама“ за пример, када би давао изјаве попут неких албанских политичара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Забринут сам због чињенице да су сви ћутали на стравичне изјаве Тачија, чак и наши медији, да Албанци у Македонији узму ствар у своје руке. Да је то неко овде изговорио, не би увели само санкције том појединцу, као неформалне Додику, већ би увели и санкције Србији – рекао је Вучић.

Упитан шта му је Могерини одговорила када је изнео свој став по том питању, Вучић је приметио да није увек лако одговорити на истине које неко каже.

– Шта ће да одговори на то кад ја кажем да би Срби у БиХ и Црној Гори, којих има око 30 одсто, требало да узму ствар у своје руке. Па, обесили би ме на Теразијама за пример. Који одговор да кажете кад знате да сам рекао истину – рекао је Вучић.

Он се запитао „шта се дешава са свима“ у региону и хоће ли се зауставити, истичући да и ЕУ и свима другима каже да Србија није најслабија зато што ћути, већ да води рачуна о стабилности.

– Ја све то говорим и Могерини, јер је мој посао да штитим интересе нашег народа – рекао је Вучић.

– Само немојте да сметнете са ума да су неки добијали награде од појединих удружења за лажи које су износили о влади, попут приче о западној Тамнави, а сад се питам, да ли ће и Еди Рама да добије неку награду за изјаву да нема Македоније без Албанаца – рекао је Вучић.
Премијер Александар Вучић изјавио је данас, поводом састанка Федерике Могерини са делом српске опозиције, да је право европске функционерке да се састаје с ким хоће, али и приметио да ће он „из задње клупе“ све да их победи.

– Нећу да коментаришем Могерини… Сви они имају право да се састају с ким хоће. Ни ја нећу да питам госпођу Могерини са ким ћу да се састајем. Очекујем да се у наредним недељама сретнем са председиком Русије Владимиром Путином и да се председник Србије Томислав Николић сретне са председником Кине Ши Ðинпингом и не пада ми напамет да питам ни госпођу Могерни, ни било кога са ким ћу да се састајем – рекао је Вучић.

Додао је да то сматра доказом демоктратичности Србије, те да је у демократским земљама нормално да се разговара са свима.

– Верујем да су изнели озбиљну аргументацију о Бриселском споразуму, о економским реформама и сигуран сам да нису говорили о глупостима какве свакодневно говоре у Србији… – приметио је Вучић.

На питање да ли је питао Могерини зашто се састала с представницима дела опозиције усред кампање за председничке изборе, он је рекао да се не бави оговарањима, али да може да претпостави како је то изгледало:

– Могу да нагађам да је било: Другарице учитељице, ко сме да пријави оног из задње клупе? Е, тај из те задње клупе ће да их победи све заједно – поручио је Вучић.

– То што су неки добили прилику да јој сат времена кукумавче, мало прете, мало кукумавче…нисам нарочито заинтресован за то. За мене су вазнија регионална питања – рекао је Вучић.

Он је додао да не види проблем у томе што је било таквих разговора, али да се може увек поставити питање, зашто је баш тај неко био на састанку.

– Мене занима народ, а не лажна елита. Хоћу народу да се обраћам, обичним људима. И радницима и сељацима и интелектуалцима који не морају испод онога што напишу да ставе потпис “интелектуалац“. Знате оно кад смо били мали, па нам кажу да нацртамо коња, па ми цртамо коња, али не личи, па морамо да напишемо “Ово је коњ“. Тако неки данас морају да напишу да су велике демократе и велики интелектуалци, пошто то ни из чега не можете да видите – закључио је Вучић.

Извор: Informer.rs