Издвајамо Србија

ВУЧИЋ: „Траже нам 800 оклопних возила МИЛОШ, држава ће уложити у ФАП ако…“ (ВИДЕО)

Велика Плана — Наша војска и полиција постају неупоредиво боље и модерније опремљени, рекао је председник Владе Александар Вучић на презентацији оклопног возила „Милош“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је, у фабрици наменске индустрије у Великој Плани, оценио да уз „Милоша“ и „Лазара“ за полицију и војску, као и хаубицама НОРА за ВС, наша војска и полиција постају неупоредиво боље и модерније опремљени.

„Неманска индустрија, која је важна за БДП и развој српске економије, постаје и биће један од кључних фактора брзог напретка укупне привреде и животног стандарда грађана. С друге стране, опремамо нашу војску и полицију, одбрамбене снаге и можемо сва ова оружја да сматрамо снажном превенцијом за свакога ко би помислио да угрози безбедност, суверенитет и независност Србије“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је „Милош“ моћно „4 пута 4“ оклопно возило, и додао да ће шест одмах добити полиција, са митраљезом 12,7 мм за, вероватно, САЈ, а жандармерија шест „Лазара 3“.

У Војску Србије иде 12 „Лазара“ наоружаних топовима, као и хаубице НОРА калибра 155. мм.

Вучић је рекао да је фабрика наменске индустрије у Великој Плани показатељ шта је Србија успела да промени у последњих неколико година, будући да је имала смо једну руинирану халу, а да су сада направљене нове.

Истакао је да је Србија поносна на оклопно возило „Милош“, али да тренутно нема капацитета да произведе већи број, иако само из једне земље траже чак 700 до 800 тих возила.

Поновио је да је влада спремна да уложи 15, 20 милиона евра у нову линију ФАП-а, за оклопна возила, ако прибојска фабрика може да гарантује њихову производњу.

„Није нам проблем да у нову линију у ФАП уложимо 15 до 20 милиона, то је огромна ствар за наше људе који ће добити посао, а ми ћемо да повећамо војну и безбедносну моћ“, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је „Милош“ моћно, снажно и страховито јако оружје и оруђе којим се Србија дичи, а упитан које возило може да му парира, Вучић је рекао да све зависи од тога која муниција и опрема ће бити стављена на њега.

„Није исти тип возила у односу на хамер, то је три према један, четири према један и у снази и у моћи, није за поређење. Хвала онима који су нам давали хамере, то је лепо возило али више за сафари, а ово је моћно, снажно и страховито јако оружје и оруђе“, истакао је Вучић.

Наводећи да се „Милош“ и слична возила данас највише користе на Блиском истоку, Вучић је рекао да би „Милош“, уколико би имао противоклопно оруђе, на терену могао да уништава возила вредна и неколико милиона евра.

Вучић је рекао да је дао налог запосленима у СДПР и Министарству одбране да ангажују најбоље инжењере како би савладали технологију такозваног „независног вешања“, како би се производили и камиони за домаћу употребу али и оруђа, која данас углавном увозимо са Истока.

„Независно вешање нас коста око 150.000 по возилу. Ако то успемо, то ће бити велики посао и за ФАП“, рекао је Вучић и додао да се размишља и о томе да се са камиона скину цераде, а уместо њих ставе контејнери који ће имати агрегате, клима уређаје, медицинску помоћ и јачу заштиту и муницију.

Савремено, вишенаменско оклопно борбено возило „Милош“ намењено је обављању широког дијапазона мисија из домена делокруга јединица полиције и оружаних снага.

Може да се користи за патролне и извиђачке мисије, као командно возило, за превоз и подршку јединица за специјалне операције, противгерилску и противтерористичку борбу, противоклопну борбу, контролу граница и територија.

Основни концепт возила базира се на самоносећем оклопном телу, савременим склоповима погона и преноса снаге и независним системом ослањања, који омогућава висок степен покретљивости у свим теренским и временским условима, уз максималну борбену масу већу од 14 тона.

„Милош“ је опремљен са пет пушкарница за дејство личним наоружањем, има балистички заштићене осматрачке прозоре, систем за климатизацију и НБХ заштиту, савремену комуникациону опрему, командно-информациони систем и камере за ноћно осматрање и вожњу.

На крову оклопног тела возила уграђено је шест бацача димних кутија, калибра 82 милиметара.

Концепт возила је такав да може да буде опремљен различитим врстама наоружања и специјализоване опреме.

У стандардној верзији посаду „Милоша“ чини осам чланова, од којих су четири смештена у задњем делу возила и могу да брзо да се искрцају или укрцају кроз задњу хидраулички покретану рампу или задња врата.

Четворо чланова посаде у предњем делу обезбеђен је улазак и излазак из возила кроз класична бочна врата.

Презентацији оклопних возила и „нора-е“ присуствовали су и министар одбране Зоран ђорђевић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, директор Југоимпорт СДПР Југослав Петковић и директор „Борбених сложених система“ Огњен Оливерић.

Извор: Танјуг