Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ЗА РОЈТЕРС: Србија је за ЕУ, али и за добре односе с Русијом!

Србија је посвећена чланству у Европској унији, али ће радити напорно као би унапредила односе са Русијом, традиционалним савезником, рекао је премијер Србије Александар Вучић за британски Ројтерс

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Србија је на европском путу и то је наш стратешки циљ. Желимо да наше друштво буде обликовано према најразвијенијим западноевропским земљама – рекао је Вучић у разговору за британску агенцију вођеном током викенда.

Ројтерс наводи да се Вучих данас у Москви састаје са руским председником са којим ће разговарати о трговинским односима и војној сарадњи и подсећа да је Русија прошле године донирала Србији шест авиона МиГ-29 а да Вучић сада намерава да преговара о куповиони ракета земља-ваздух.

– Разговараћемо и о економској сарадњи са Русијом, желимо да привучемо више инвеститора – рекао је Вучић.

Британска агенција наводи да ће предстојећи председнички избори у Србији, на којима је и Вучић кандидат, бити тест популарности за њега лично, као и за његову Српску напредну странку, економске реформе и настојања да се земља преиближи ЕУ.

Подсећајући да су овлашћења и задаци председника и премијера у Србији јасно разграничена, Ројтерс указује и на то да су многи у Србији, која очекује да заврши преговоре о чланству у ЕУ до 2019. године, скептични према том блоку и на западне земље гледају као подржаваоце бомбардовања 1999. године.

С тим у вези Вучић каже:

– Морамо да покажемо обичном свету шта чинимо заједно (са ЕУ). Морамо да покажемо конкретне путеве и конкретне пројекте – рекао је Вучић.

Британска агенција наводи да Запад сматра да је интеграција Западног Балкана начин да се стабилизује регион после година ратова и економских потреса, али да се Русија противи интеграцији региона, укључујцухи Србију, у НАТО и ЕУ и настоји да прошири свој утицај.

Премијер је рекао и да Србија настоји такође да унапреди економску сарадњу са Кином.

Како је рекао, очекује да кинеска приватна авиокомпанија почне са летовима на релацији Пекинг-Београд.

Извор:Танјуг/Информер.рс