Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ЗА РОЈТЕРС: Србија је за ЕУ, али и за добре односе с Русијом!

Србија је посвећена чланству у Европској унији, али ће радити напорно као би унапредила односе са Русијом, традиционалним савезником, рекао је премијер Србије Александар Вучић за британски Ројтерс

Loading...

– Србија је на европском путу и то је наш стратешки циљ. Желимо да наше друштво буде обликовано према најразвијенијим западноевропским земљама – рекао је Вучић у разговору за британску агенцију вођеном током викенда.

Ројтерс наводи да се Вучих данас у Москви састаје са руским председником са којим ће разговарати о трговинским односима и војној сарадњи и подсећа да је Русија прошле године донирала Србији шест авиона МиГ-29 а да Вучић сада намерава да преговара о куповиони ракета земља-ваздух.

– Разговараћемо и о економској сарадњи са Русијом, желимо да привучемо више инвеститора – рекао је Вучић.

Британска агенција наводи да ће предстојећи председнички избори у Србији, на којима је и Вучић кандидат, бити тест популарности за њега лично, као и за његову Српску напредну странку, економске реформе и настојања да се земља преиближи ЕУ.

Подсећајући да су овлашћења и задаци председника и премијера у Србији јасно разграничена, Ројтерс указује и на то да су многи у Србији, која очекује да заврши преговоре о чланству у ЕУ до 2019. године, скептични према том блоку и на западне земље гледају као подржаваоце бомбардовања 1999. године.

С тим у вези Вучић каже:

– Морамо да покажемо обичном свету шта чинимо заједно (са ЕУ). Морамо да покажемо конкретне путеве и конкретне пројекте – рекао је Вучић.

Британска агенција наводи да Запад сматра да је интеграција Западног Балкана начин да се стабилизује регион после година ратова и економских потреса, али да се Русија противи интеграцији региона, укључујцухи Србију, у НАТО и ЕУ и настоји да прошири свој утицај.

Премијер је рекао и да Србија настоји такође да унапреди економску сарадњу са Кином.

Како је рекао, очекује да кинеска приватна авиокомпанија почне са летовима на релацији Пекинг-Београд.

Извор:Танјуг/Информер.рс

Loading...
loading...
loading...