Издвајамо Србија

ВУЛИН: „Учланите се у партију да вас запосли“

Фото: Јутјуб

Копаоник — Министар за рад Александар Вулин каже да више нема партијског запошљавања у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Кад год кажемо повећана запосленост кажу – ‘ма дај, ко се то запослио, можда само неко преко партије’. Али ја кажем, учланите се у ту партију која ће да вас запосли, тога више једноставно нема”, казао је Вулин на Копаоник бизнис форуму.

Вулин је казао да је у фебруару евидентирано 18.353 новозапослена, што је за 19 одсто више него претходног месеца. Према његовим речима, на евиденцији Националне службе за запошљавање има 696.579 особа, док је у 2012. било 761.485.

Он је истакао да је стопа незапослености у четвртом кварталу 2016. године износила 13 одсто, наводећи да нико није очекивао такву брзину у смањивању незапослености. Министар је подсетио да је стопа незапослености 2012. године износила 23,1 одсто.

„Како је долазила мисија ММФ и Светске банке инсистирали су поновне провере бројева, јер та бризна смањења стопе није била очекивана, али све је то резултат нашег озбиљног рада. Иначе, те две међународне финансијске институције су навеле да је највећи успех реформи управо смањивање незапослености“, рекао је Вулин.

Министар је поновио да је Влада Србије преко НСЗ издвојила 2,8 милијарди динара за активне мере запошљавања и 500.000 динара за особе са инвалидитетом.

Он је поручио и да борба против сиве економије неће престати, наводећи да је у прва два месеца евидентирано 2.870 радника „на црно“, а да је од тог броја запослено 2.597.

Вулин је подсетио да је изменама Закона о раду уведен револуционарни механизам да је послодавац дужан раднику да изда листић, и ако му не исплати плату, и да се тај листић у суду прихвата као документ без проверавања.

Министар је навео и да држава треба да помогне привредницима да добију технологију, јер је то оно у чему заостајемо.

„Потребан нам је раст, да би се он створио мора да расте производња. Порези нису тако високи, плате и трошкови такође, али заостајемо у технологији и ту држава треба да помогне“, рекао је Вулин.

 

Извор: Б92 / Танјуг