Занимљивости Издвајамо Свет

ЗАБЛУДА О ПРИНЦЕЗИ ДАЈАНИ: Постоји та једна ствар о њој коју су сви потпуно погрешно схватили!

Изгледа да влада уверење да је принцеза Дајана била девојка „из народа“ која је случајно упала у краљевску породицу. Истина је потпуно другачија: та жена је била изданак породице Спенсер, једне од најмоћнијих у енглеској историји током последњих 500 година, а у њеним венама је колала крв краљева из династија Стјуарта, Бурбона, Вителсбаха, Хабзбурга, Медичија…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Принцеза Дајана, прва супруга британског престолонаследника Чарлса, принца од Велса, још је за живота постала омиљена у својој родној Енглеској те најпопуларнији члан краљевске породице, али је након погибије стекла мученички ореол који вероватно никада неће изгубити. Народ је једноставно обожава.

Међутим, изгледа да у нашој земљи влада погрешно уверење што се њеног порекла тиче. Фраза “удала се у краљевску породицу” се мало превише буквално схватила па се чини да Срби мисле да је она била “нико и ништа“, најобичнија “сељоберка” која се “утрпала тамо где јој није место” (цитирамо коментаре на текст о њој и њеном начину одевања).

Другим речима, Срби су уверени да је Дајана била припадница плебса пре него што је “завела” Чарлса. Ако постоји једна реч којом се може описати то уверење онда је то ова: глупост. Ништа од тога нема везе са реалношћу.

Дајана Спенсер се родила 1. јула 1961. године, а већ 1975. године је постала лејди Спенсер, након што је њен отац наследио од свог оца титулу ерл Спенсер. Дајанин отац је био Едвард Џон Спенсер, ВИИИ ерл Спенсер (дакле, осми по реду човек који носи ту племићку титулу) и виконт Алторпа, древног предачког имања. Њена мајка је била Франсис Шанд Кид, која се родила на краљевском имању у Норфоку пошто је њен отац био пријатељ краља Џорџа ВИ, и која је у својој крви имала ирске краљевске и племићке корене.

Дајанин деда је био Алберт Едвард Џон Спенсер (1892-1975), ВИИ ерл Спенсер и виконт Алторпа, коме је кум на крштењу био краљ Едвард ВИИ. Дајанина бака је била Синтија, ћерка маркиза од Хамилтона и војводе од Аберкорна, која је од 1937. године па до краја живота била званична дворска дама краљице-мајке Елизабете.

Дајанин прадеда је био Чарлс Роберт Спенсер (1857-1922), ВИ ерл Спенсер и виконт Алторпа, утицајни британски политичар свог времена, вишедеценијски члан парламента и лорд-коморник Краљевског домаћинства; био у браку са Маргаретом Беринг, ћерком барона Ревелстока.

Чарлс је на месту ерла Спенсера наследио свог полубрата Џона, В ерла Спенсера, тако да је Дајанин чукундеда био Фредерик Спенсер (1798-1857), ИВ ерл Спенсер и виконт Алторпа.

Фредерик је био вицеадмирал британске Краљевске морнарице, дворанин и државник који се борио у Наполеонским ратовима и у Грчком рату за независност, и који је био одликован Најплеменитијим редом подвезице, витешким редом који је установио још краљ Едвард ИИИ 1348. године. Служио је отаџбини и као лорд-коморник и као лорд-стјуард Краљевског домаћинства.

Фредерик је такође наследио на месту ерла Спенсера свог старијег брата Џона, тако да је Дајанин наврдеда био Џорџ Спенсер (1758-1834), ИИ ерл Спенсер и виконт Алторпа, који је једно време био и министар унутрашњих послова у Великој Британији. Дајанина наврбаба је била лејди Лавинија Бингам, ћерка ерла од Лукана.

Дајанин курђел је био Џон Спенсер (1734-1783), И ерл Спенсер, британски поличар и државник, син Дајаниног аскурђела часног Џона Спенсера (1708-1746), такође државника и политичара који је са своје стране био најмлађи син Дајаниног курђупа Чарлса Спенсера (1675-1722), ИИИ ерла од Сандерленда, и Ане рођене Черчил. Међу њиховим је потомцима и чувени Винстон чије је пуно име заправо било сер Винстон Леонард Спенсер-Черчил; шта више, ови Черчили као војводе од Марлбороа су данас сви огранак породице Спенсер.

Овај Чарлс је обављао читав низ високих функција почетком XВИИИ века, од лорда-поручника Ирске (титула главног гувернера те земље) преко лорда-чувара Малог печата (пета најважнија функција у Великој Британији) до лорда-председника Државног савета (четврта најважнија функција) и првог лорда Трезора (одмах након Чарлса на ту функцију је сео сер Роберт Волпол који је де факто постао први премијер УК тако да је данас “први лорд Трезора” заправо званични министарски положај премијера Уједињеног Краљевства; функција премијера уставно и законски не постоји).

Дајанин курлебало је био Роберт Спенсер (1641-1702), ИИ ерл од Сандерленда, надарени и способни државник који је једно време због своје подршке апсолутистичкој монархији морао да бежи из земље; Дајанин сукурдол је био Хенри Спенсер (1620-1643), И ерл од Сандерленда који је погинуо током Енглеског грађанског рата.

Дајанин сурдепач је био Вилијам Спенсер (1591-1636), ИИ барон Спенсер од Вормлејтона; Дајанин парђупан је био Роберт Спенсер (1570-1627), И барон Спенсер од Вормлејтона; Дајанин ожмикур је био сер Џон Спенсер (1549-1600), а тако се звао и њен курајбер (1524–1586); њен сајкатав је био се Вилијам Спенсер (1496-1532), а њен бели орао сер Џон Спенсер (1455-1522).

Сви наведени људи су били властелини, и скоро сви су били чланови парламента. Породица Спенсер је једна од најмоћнијих у британској историји током последњих пет стотина година која има неколико засебних огранака од којих је ерл Спенсер само један; ту су такође и даље поменуте титуле ерла од Сандерленда, војводе од Марлбороа, али и виконта Черчила.

Вековима се веровало да је предак Спенсера нормански властелин Иго ле Деспенсер који је умро 1238. године, а чија је породица у Енглеску дошла из истог места и истовремено са Вилијамом Освајачем који је покорио и постао краљ Енглеске 1066. године. Данас се зна да то није истина.

Међутим, стварно порекло Спенсера је још величанственије од тога пошто су они директни (додуше, путем незаконите линије) потомци шкотске краљевске куће Стјуарт која је почетком XВИИ века села и на енглески престо и потом ујединила ова два краљевства у Уједињено Краљевство Велике Британије. Шта више, Спенсери могу да се похвале да су потомци Стјуарта кроз пет одвојених директних лоза, а путем њих такође и потомци европских краљевских кућа као што су Бурбон, Медичи, Вителсбах, Хановер, Сфорца и Хабзбург.

Али, не морамо да идемо толико далеко у прошлост, довољно је што смо дошли до белог орла који је 16. колено уназад. Дођите ви до свог белог орла па причајте да је принцеза Дајана била “нико и ништа”, да је била “сељоберка” која се “утрпала тамо где јој није место”.

Извор:Телеграф.рс/О.Ш.