Издвајамо Свет

ЗАХАРОВА ПОСТИДЕЛА ПЕНТАГОН: Чак је и вас срамота ваших оптужби!

Фото: Јутјуб

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова постидела је Пентагон, који је за одговорност за решавање хуманитарних проблема у Мосулу оптужио ирачке власти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захарова је истакла да је портпарол Министарства одбране САД на питање да ли коалиција може да организује хуманитарне коридоре у граду налик на оне у сиријском Алепу, рекао да за координацију хуманитарне помоћи одговара ирачка влада.

„Где су НВО, где су браниоци и поборници људских права?! Где су умерени трубадури Алепа?! Чак је и вас срамота од ових речи америчког Министарства одбране! Запамтите, тако ће бити са сваком државом која не може интелектуално и физички да се одбрани — ’отпентагониће‘ је и бацити“, написала је она на својој страници на Фејсбуку.

Последњих неколико дана из Мосула су стизали извештаји великом броју цивилних жртава због ваздушних гађања у западном делу града. Тако је курдска телевизија „Рудав“ саопштила да је више од двеста особа погинуло у бомбардовању области Џадида. Коалиција предвођена америчком авијацијом, која помаже ирачкој војсци, уверавала је да ће истражити овај инцидент. Ирачка војска саопштила је да операција неће бити заустављена.

Командант међународне операције против ДАЕШ-а у Ираку и Сирији, амерички генерал-потпуковник Стивен Таунсенд признао је умешаност коалиционих снага у цивилним жртвама у ваздушним ударима. Министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је у понедељак да је Москва тражила специјални састанак Савета безбедности УН због операција коалиције у Мосулу.

 

Извор: rs.sputniknews.com