Издвајамо Свет

ЗАПАД У СТРАХУ: Путин има ново моћно оружје (ВИДЕО)

Сукоб у Сирији даје Русији слободу да тестира своја нова оружја и опрему у реалним условима. Уз вредне лекције, војска остварује брз напредак томе да уврсти у службу средства која није имала раније.
Искуство стечено у Сирији је у великој мери повећало руске војне способности.Борбе у Сирији Русија је искористила како би истестирала своје оружје.

Сухој авиони Су-35, Су-30С, Су-30СМ и Су-30 су тестирани и модернизовани. Кх-101 и Калибар крстареће ракете лансиране из Каспијског мора су начиниле прецизне нападе дугог домета против терориста у Сирији.Али не ради се само о авионима и ракетама. Планирано је да се и роботи придруже попису оружаних снага у 2017-2018. години, на рачун 30 одсто целокупне војне технологије.

До сада су медији ретко помињали да је руска војска тестирала Уран-6 роботски систем на даљинско управљање за уклањање мина. Контролисан са сигурне удаљености од око 1 километар може да уради посао за 20 минера. Опремљен булдожерским оштрицама и мрежом, креће се преко опасног терена, тражећи мине и борбена средства која нису експлодирала, и неутралише их на команду оператера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Систем може преживети експлозије мина од 60 кг ТНТ-а и може очистити антиперсоналне мине и опасне материје које теже од 1 кг до 4 кг ТНТ-а. Дизел мотор од 240 к.с. обезбеђује брзину чишћења мина од 2 км/х и максималну брзину од 5 км/х. Уран-6 робот за уклањање мина је у стању да непрекидно ради до пет сати. Уран-6 системи су распоређени од стране руске војске за уклањање експлозивних направа у Палмири у Сирији у априлу 2016. године.

У последњих неколико битака, беспилотни руски роботи су интензивно коришћени. Платформа-М је роботска јединица на даљинско управљање наоружана гранатама и калашњиков пушкама да нападне стациониране и покретне мете.

https://youtu.be/KgaPfcNUnxU

Опремљена са оптичко-електронским и радио извиђачким локаторима, може се користити и за прикупљање обавештајних података. Додатна ватрена моћ се, по потреби, може монтирати на систем.

Арго је робот на даљинско управљање дизајниран за операције на неприступачним и планинским теренима. Он такође може да плива, због чега може бити идеално средство за ватрену подршку јединицама морнарице. Арго је наоружан са једним митраљезом од 7,62 мм и РПГ-26 ракетних граната.

Андромеда-Д је аутоматски систем на даљинско управљање који може бити монтиран на БТР-Д, БМД-2 и БМД-4 командна и оклопна возила.

Такође се може транспортовати авионом за подршку ваздушним снагама. Наоружан са 7,62 мм митраљезом и гранатама, систем се креће на шест механичких ногу. Робот је у стању да анализира своје окружење и прилагоди “ходање“ по неправилностима површине. У стању је да идентификује објекте и препозна лица.

Због своје мале величине и тежине (око три килограма), може да продре испод рушевина услед земљотреса и других несрећа. Машина ће моћи да превози лекове и друге неопходне ствари. Робот може бити опремљен са двосмерним интерфонским системом. Тестиран је у борби у Латакији у Сирији, у планинским пределима.

Крајем 2016. године, јединствени беспилотни роботизовани чувар је успешно прошао руску војну пробу. “Стражар“ се даљински усмерава и контролише од стране оператера. Систем је развијен да повећа безбедност стационираних војних локација и спреман је да буде распоређен да чува подземне силосе стратешких ракетних снага (СМФ). Опремљен са електро-оптичким и радарским извиђачким уређајима, систем може да испаљује метке и гранате и у аутоматском и у полу-аутоматском режиму на мете удаљене 400 метара.

Прошле године, ново руско беспилотно копнено возило (УГВ), намењено за ватрену подршку и борбено извиђање на бојном пољу, откривено је на војно-техничком форуму. Дизајнирано као беспилотно борбено копнено возило, Викхр се заснива на БМП-3 пешадијском борбеном возилу. Може се интегрисати са другим врстама оклопних борбених возила са борбеном тежином од 7-15 тона.

Прошле године, ново руско беспилотно копнено возило (УГВ), намењено за ватрену подршку и борбено извиђање на бојном пољу, откривено је на војно-техничком форуму. Дизајнирано као беспилотно борбено копнено возило, Викхр се заснива на БМП-3 пешадијском борбеном возилу. Може се интегрисати са другим врстама оклопних борбених возила са борбеном тежином од 7-15 тона.

Русија има извиђачки дрон за скенирање терена. Птеродактил може остати у вазуху веома дуго. Прима снагу од флексибилног кабла, летећи око тенка у радијусу од 50-100 метара. Нова лагана беспилотна летелица је направљена од композитних материјала како би се обезбедила трајност и лакоћа. Преносни радар и ноћни термо уређај ће послужити као очи система.Русија напредује у развоју електронске ратне опреме. Неки од система су прошли кроз тестове и сада играју важну улогу у Сирији.

Како наводи Известиа, надограђена беспилотна летелица, која је у стању да пошаље СМС, аудио и видео поруке, ће ући у службу 2017. године.

https://youtu.be/JVWZmAhAo-c

Нови дрон се заснива на Орлан-10 беспилотној летелици, која је до унапређеног комплекса електронског ратног система РБ-341В Леер-3. Систем обухвата три дрона намењена за ометање сигнала мобилне телефоније и опремљен је специјалним уређајима за ометање и одашиљачима. Руска војска је користила дрон у Алепу да обавести цивиле о изласку коридора и местима где су могли да добију хуманитарну помоћ.

Сиријско ратиште Русија је мудро искористила како би истестирала своје савремено оружје, отклонила недостатке и унапредила га.

 

Извор: Известија/wебтрибуне.рс