Здравље Издвајамо

Зашто ову биљку стално бацамо?!Корен може да излечи рак, а цвет срце и дијабетес

Због растворљивих влакана, витамина и хранљивих материја које садржи, у стању је да спречи чак и рак дебелог црева и желуца

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Много је невероватних лековитих користи и проверених позитивних ефеката које има корен цикорије на третирање бројних тегоба и болести, а то све захваљујући природним супстанцама које се налазе само у овој биљци.

Иако је коровска биљка, цикорија или водопија заузима посебно место у народној медицини. Позната по изузетној плавој боји цветова, цикорија одувек украшава ливаде овог дела света. Сваки њен део је лековит, а највише корен.

Самлевени корен цикорије може да се употреби и као адекватна замена за кафу, што је њена и најпознатија примена упамћена од давнина, али постоји и много других корисних употреба ове биљке.

Народна медицина је сматра универзалним леком. Ово су здравствене предности цикорије и њеног корена:

Подстиче систем за варење
Најпознатија здравствена корист цикорије је њен позитиван ефекат на варење. Она је богата инулином, влакном које негује цревну флору и помаже у разградњи масти и редовном пражњењу црева. Такође, цикорија омогућава да се храна што боље апсорбује у организму, па на тај начин редукује шансе за појаву узнемиреног желуца, оксидације и друге нелагодности желуца које су изазване пробавним проблемима.

Антиоксидативна својства
Корен цикорије богат је полифенолима, који су снажни антиоксиданти, и његова потрошња у стању је да повећа ове елементе у крвотоку. Ово обезбеђује заштиту многих телесних функција, као што су срчани систем и имунитет, успут избацујући токсине и друге штетне елементе из организма. Цикорија има антигљивична и антимикробна својства, која помажу у борби против штетних бактерија.

Детоксикује јетру и бубреге
Научна истраживања су пронашла доказе да је корен цикорије користан за јетру и бубреге због својих способности ослобађања од отрова. Он подстиче ове виталне органе да луче жуч и производе урин. Студије су спроведене да би се утврдило да ли је корен одржив у изузетним случајевима код оксидативног стреса и превенцији повреда јетре. Познато је да се цикорија успешно бори у лечењу жутице. Због свих ових особина, цикорија је корисна и у лечењу камења у жучној кеси.

Бори се против болести срца
Инулин који се налази у корену цикорије, осим што подстиче добро дигестивно здравље, помаже и у борби против срчаних болести. Растворљива влакна која се у њему налазе могу да снизе крвни притисак ако је проузрокован високим ЛДЛ холестеролом. Осим тога, корен ове биљке пун је агенаса познатих као снажни антиоксиданти који су здрави за срце. Они раде на побољшању равнотеже плазме и крви у телу, смањујући ризик од настанка кардиоваскуларних болести.

Смањује упалу и бол код артритиса
Једна од главних здравствених користи цикорије су њена противупална својства. Утврђена је њена ефикасност у смањењу бола, чинећи је делотворном код артритиса, остеоартритиса и реуме. Цикорија може да отпусти болове у мишићима и зглобовима. Садржај полифенола у овој биљци чини да се добро боре против упале због своје способности да поврате равнотежу крвних ћелија. Цикорија садржи снажне противупалне супстанце, а многи здравствени проблеми узроковани су баш упалом.

Подстиче мршављење
Поред инулина, корен цикорије садржи и олигофруктозу. Оба ова елемента подстичу губитак тежине кроз сузбијање апетита. Инулин ствара осећај ситости, тако што унос калорија држи на одговарајућим нивоима. Он не подиже ниво шећера у крви тако да не повећава шансе за дијабетес. Олигофруктоза подстиче равнотежу микроорганизама у цревима која помаже правилно варење. Утврђено је да корен цикорије може бити и адекватна замена за шећер, јер је слатког укуса и без ризика за подизање нивоа глукозе у крви.

Ублажава опстипацију(затвор)
Када је дигестивни систем у добром стању, смањене су шансе за опстипацију. Због растворљивих влакана, витамина и хранљивих материја које садржи цикорија, она помаже функцији дебелог црева, одржању перисталтике и продукцији желудачних сокова. Смањење проблема са затвором уједно смањује и ризик од гастроинтестиналних поремећаја и болести, које укључују и карциноме дебелог црева и желуца.

Јача имунитет
Једна од здравствених бенефиција цикорије је и њено вишеструко позитивно дејство које има на имунитет и његово јачање. Она има антибактеријско, антигљивично, антиоксидативно и пробиотичко својство које помаже у ослобађању штетних нуспроизвода. Корен цикорије јача имунитет и на тај начин способан је да одагна болести опасне по живот Студије супоказале да ова биљка има и антитуморска својства која могу да успоре раст неких врста канцера.

Смањује ризик од дијабетеса
Цикорија садржи протеин адипонектин који је користан у превенцији шећерне болести тако што регулише ниво глукозе у крви. Она потпомаже разградњу масних киселина доводећи то редовног пражњења црева. Корен цикорије се сматра природним методом за регулацију и често се уводи као потенцијални третман уз стандардну терапију.

Извор:БастаБалкана.цом