Издвајамо Србија

„ЖИВОТ ПРИЧА“ О ТОРТУРИ НАД ПОРОДИЦОМ ЈАНКОВИЋ: На кућу им бачена бомба, претучени су, полиција их бранила од полиције

У наставку приче о породици Јанковић у емисији “Живот прича“, Бојана Јанковић говорила је о тортури кроз коју породица пролази зато што је један члан новинар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сестра новинарке Тање Јанковић у првом делу емисије говорила је о тортури која траје већ пет година као и догађајима који су до тога довели.

Тања своју причу наставља и речима да је полиција заташкавала све што се дешавало.

Јанковићи на једној свадби 22. септембра 2012. године добијају тешке батине, а 31. октобра им је бачена бомба на породичну кућу. Тањина сестра Бојана каже да је то после свега била њена тачка пуцања.

Позвала је шефа кабинета Ивице Дачића, Вању Вукића, а већ је следећи позив био је од саветника министра полиције Ивице Тончева.

Тањин и Бојанин отац Зоран Јанковић је рекао да је у првом моменту помислио да је бомба лажна, али када је позвао полицију, они су ставили траку, оградили бомбу И потврдили да је бомба права.

“Плашим се за своју децу”, рекао је.

Тања и Бојана, сумњајући да је у случај умешана полиција, у том тренутку немају коме да се обрате. Тања се обратила саветници за медије премијера Александра Вучића, а од премијера лично добија одговор да “ће све бити у реду”.

Позвала је и генерала Родољуба Миловића који јој обећава да полиција из Врања неће радити увиђај, и шаље специјалце из других градова.

У новембру прошле године, Тања је поднела пријаву поверенику за информације од јавног значаја, који јој тек две године касније шаље одговор уз извињење да је све то тако дуго трајало, јер је МУП одуговлачио у одговору.

Уједно се сазнаје и да је полиција прислушкивала телефон новинарке Тање Јанковић и да закон није био јасно дефинисан да ли се сме прислушкивати телефон, тако да нико не сноси одговорност.

Начелник из унутрашње контроле Драган Цветковић предложио је Тањи Јанковић да она седне са Ивицом Тончевим и да се договоре “да све то престане.”

Бојана и Тања одлучују да се нађу са Тончевим. Он је, кажу, био страшно љут на њих две, и поручио је Тањи да ће је ухапсити пред камерама, јер је подстрекивала оца да сам себи баци бомбу. Сви ће објавити да је она луда И како напада полицију без доказа.

У исто време Јелена Јанковић, Бојанина и Тањина мама, добија телефонски позив од једног високо позиционираног полицајца у Врању. Замолио је да се виде негде где нема камера. Рекао јој је да одмах иде кући И да се склоне, јер им спремају нешто страшно.

Тања је после тога звала полицију и 20 минута касније, полицијски ауто им се зауставља испред куће и саопштено им је да су добили полицијску заштиту, па сада испада да их “полиција брани од полиције”. Сви ће објавити да је она луда и како напада полицију без доказа.

У фебруару 2014. године, Тужилаштво коначно подиже оптужницу против инспектора Ненада Јовановића, који је тукао Тањиног оца и Бојани поломио нос и шесторице момака који су учествовали у тучи.

У исто време, тај инспектор пријављује Тањиног оца да га је напао на улици из кола у којима је био са женом и да има сведоке, не знајући да отац и мајка нису уопште у Врању у том моменту, већ у Београду у болници, где је због карцинома, лежала Јелена Јанковић.

Полиција је кренула да ухапси Зорана Јанковића.

Тања је тада, не знајући шта да ради, позвала премијера Вучића. Он је рекао да се Тања јави министру полиције и он их је пребацио на шефа кабинета Ивана Ристића. Отац није ухапшен.

Тања се у очају обраћа и британској амбасади, и каже им да нема доказа, али да зна да иза свега стоји Ивица Тончев и да не зна шта више да ради. У амбасади су рекли да једино што могу да ураде је да на заједничком састанку амбасадора земаља Уније, изнесу проблем и да кажу да због таквог односа са новинарима, Србија неће лако моћи да отвори поглавља 23 И 24.

Тања Јанковић је у међувремену организовала хуманитарну помоћ за једну девојчицу која је имала болесне бубреге.

Како каже, полиција је смислила да окрене породицу те девојчице, да они кажу да ни један динар који је Тања скупила за њу, није дошао до породице, да је Тања проневерила тај новац и да они треба то јавно да кажу.

Тада је Тања поново позвала Тончева и рекла му да њихов договор из кафића не важи.

У међувремену, на кућу Јанковића долази неки младић, кога знају из Врања као мало неурачунљивог, И саопштава оцу да је дошао да убије Тању.

Процес не почиње, време пролази и они верују да ће проћи некажњено. А шесторица који су учествовали у тучи, подижу кривичну пријаву против Тање, Бојане и њиховог оца, да су они уствари тукли ту шесторицу. Пошто Тужилаштво има оптужницу против њих, тужилаштво одлучује да споји та два случаја у један.

Адвокат породице Јанковић Зора Добричанин Никодијевић каже да постоје докази против њих, али да није лако оптужити полицијског инспектора у малој средини. Каже И да није често у судској пракси да се таква два предмета споје у један, а то је немогућа ситуација. Суд је на тај начин, каже адвокат, извршио опструкцију.

Јанковићи су тражили и да се тај процес измести из Врања, али то није било могуће.

Екипа “Живот прича” је позвала Ивицу Тончева за изјаву, а он је преко телефона рекао: “Немам ја никакве везе са тим случајем. Нећу да се мешам. Немам ништа ни да изјавим. Никакве везе ја са тим случајем немам.”

Драган Маровић Палма нам је преко телефона рекао: “Не, не, не знам о чему се ради, то је давно било. Ја поштујем све новинаре И новинарски посао. Ја њој сигурно никакве паре нисам нудио, то је сигурно. И нисам тако нешто нигде ни рекао. Поздравите Тању пуно.”

Тања Јанковић је и даље новинар, то је њена љубав и ништа друго не жели да ради. Породица је сада боље, сви су И даље компактни и успели су некако да превазиђу велики страх. Постали су издржљиви на нападе, чекају шта ће им се даље десити. Мисле да ће их оставити на миру онда када овај процес застари, јер верују да се неће спровести до краја и решити.

Целу емисију можете погледати овде.

 

Извор: TV Prva