Издвајамо Србија

АДМИРАЛ НАТО ПАКТА: Велика победа Вучића на председничким изборима

Велика победа српског премијера Александра Вучића на председничким изборима 2. априла могла би да помогне стабилизацији земље, оценила је Мишел Хауард, високо рангирани војни официр САД и НАТО-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хауардова, која је први женски адмирал америчке морнарице, рекла је у интервјуу Ројтерсу да се Вучић кандидовао за председника уз обећање да ће задржати земљу на путу ка Европској унији, што захтева „демонстрацију економске стабилности“.

Мишел Хауард (Фото: Јутјуб)

„Уколико је озбиљан, онда мислим да је то корисно за земљу. Док испуњавате све критеријуме, могу само да мислим да је то корисно за успостављање стабилности и безбедности Србије“, рекла је Хауардова, која командује заједничким снагама НАТО-а у Напуљу и америчком морнарицом у Европи и Африци.

Она сматра да уколико Вучић испуни своје обећање да ће наставити приближавање своје земље ка ЕУ, онда ће Србија „задржати равнотежу између руског утицаја и остатка југоисточне Европе“.

Хауардова је истовремено изразила наду да би „исконструисане провокације“ између Београда и Приштине, које су се догађале претходних месеци, могле да се стишају сада када су избори завршени.

„Сада када су избори завршени можда ће лидери поново да се фокусирају на своје земље и владе. Томе се ја надам“, рекла је Хауардова.

Према њеним речима, балкански регион и даље представља „подручје од велике забринутости“ за америчку војску и НАТО.

Она је изразила и своје запрепашћење због тога колико су напети односи Београда и Приштине, скоро две деценије након рата.

„Сваки пут кад разговарам са неким ко је из тог региона, они ме само подсете да је велика бол у овом делу света, да се мртви сахрањују, али туга не. То је веома сложено окружење“, рекла је Хауардова.

Британска агенција осврнула се у тексту и на демонстрације у Београду, наводећи да се на њима окупило више хиљада студената и других демонстраната који Вучића виде као аутократу и оспоравају његову победу.

Ројтерс оцењује и да ће Вучић задржати власт кроз своју Српску напредну странку и наставити да балансира између Запада и Русије, иако је функција председника у Србији у великој мери церемонијална.

 

Извор: Танјуг