Издвајамо Србија

АГРОКОР ЗАДУЖИО СРПСКЕ ФИРМЕ ЗА 82 МИЛИОНА! Ево какве ће последице у Србији оставити колапс хрватског концерна!

„Фриком“ и „Дијамант“, српске компаније у власништву „Агрокора“, дужне банкама свака по 41 милион евра… Угрожен посао чак 2.800 људи у овим фирмама… „Меркатор“ дугује српским добављачима 130,4 милиона евра

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Финансијски колапс хрватске компаније „Агрокор“ оставља све озбиљније последице и у Србији, сазнаје Информер! Српске фирме „Фриком“ и „Дијамант“, које се налазе у власништву „Агрокора“, дужне су банкама 82 милиона евра, чиме је угрожено њихово пословање, а самим тим и радна места око 2.800 запослених.

Потпуна пропаст
Добављачи „Агрокора“ у Хрватској најавили да ће обуставити испоруку свих производа, осим хлеба и млека

Са друге стране, компанија „Меркатор“, такође део „Агрокора“, дужна је добављачима у Србији 130,4 милиона евра.

Ипак, њено пословање у нашој земљи није угрожено јер се налази у власништву словеначког „Меркатора“ и ради независно од „Агрокора“. Колико је ситуација са хрватском компанијом драматична, говори и податак да су њени добављачи у Хрватској најавили да ће обуставити испоруку свих производа, осим хлеба и млека.

План Владе

Због опасности да се криза „Агрокора“ озбиљно прелије и на нашу земљу, у решавање овог проблема укључила се и Влада Србије, која тражи начин да спречи пропадање „Фрикома“, „Дијаманта“ и „Мивеле“, српских фирми које се налазе у власништву „Агрокора“.

Ситуација у те три компаније је најтежа, јер су оне власнички директно везане за „Агрокор“. Компанија Ивице Тодорића је „Фриком“ и „Дијамант“ задужила код банака за 82 милиона евра, сваку по 41 милион. Оволики дуг, али и криза читавог „Агрокора“, угрожава радна места 2.800 људи, колико их је у Србији запослено у „Фрикому“, „Дијаманту“ и „Мивели“. Идеја премијера Александра Вучића, коју је предочио у суботу на састанку са добављачима „Агрокора“ у Србији, јесте да спречи одлив новца из ових фирми у централу у Хрватској, и да га задржи у Србији. На тај начин би три српске фирме у власништву „Агрокора“ могле да наставе да послују, а 2.800 људи би сачувало посао – каже саговорник Информера који је присуствовао састанку премијера Вучића са добављачима „Агрокора“.

Са друге стране, пословање „Меркатора“ у Србији није угрожено јер он послује независно од „Агрокора“. Ипак, проблем су дугови добављачима у нашој земљи, који према званичним подацима износе 130,4 милиона евра.

Вучић: Контролисаћемо одлив добити

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да има много начина да се помогне фирмама које послују у оквиру хрватског „Агрокора“, а да је једно од решења и то да се новац који наше фирме зараде не износи из Србије.
– Контролисаћемо сваку могућност одлива добити и изношења новца из наше куће зарад преливања у неке друге компаније. Са банкама смо разговарали око евентуалног покривања ликвидности тих компанија у Србији, пре свега „Меркатора С“, који иначе у Србији добро послује – рекао је Вучић и додао да ће у случају „Агрокор“ бити предложен читав систем мера.

Добављачи у Србији су спремни за компромис, део дуга према њима је измирен, а представницима „Меркатора“ у Србији биће предложено да се окрену производима српских фирми. Процењује се да је вредност имовине „Меркатора“ у Србији око 340 милиона евра, да имају робу у складиштима вредну 80 милиона и да њихова потраживања износе око 56 милиона евра. Дакле, они немају проблем са пословањем, што значи да нису угрожена радна места 8.830 њихових радника у Србији и да постоји начин да се добављачима врати дуг – каже наш саговорник.

Тешко до решења

Економисти се слажу да се криза „Агрокора“ озбиљно прелила и на Србију и да Влада мора да учини све како би заштитила наше фирме и раднике. Економиста Млађен Ковачевић истиче да је дуговање „Агрокора“ према српским добављачима озбиљно.

Дуговања ове велике компаније уопште нису мала и, искрено, тешко се може доћи до брзог решења и за „Агрокор“, али и за фирме у Србији. За сада отказа не би требало да буде, али до кашњења плата или чак смањења дневница и зарада лако може доћи – наглашава Ковачевић.

Са њим је сагласан и економиста Љубомир Маџар, који сматра да ће штета, уколико дође до пада „Агрокора“, бити огромна.

И за Србију би банкрот „Агрокора“ била лоша вест и могуће је да ће због уштеда бити смањен број радних места. Међутим, наше фирме у склопу „Агрокора“ добро послују и имају готовину, а могу да продају и нешто од некретнина и да се извуку – каже Маџар.

 

Извор: Информер