loading...
Издвајамо Србија

АГРОКОР ЗАДУЖИО СРПСКЕ ФИРМЕ ЗА 82 МИЛИОНА! Ево какве ће последице у Србији оставити колапс хрватског концерна!

“Фриком” и “Дијамант”, српске компаније у власништву “Агрокора”, дужне банкама свака по 41 милион евра… Угрожен посао чак 2.800 људи у овим фирмама… “Меркатор” дугује српским добављачима 130,4 милиона евра

Финансијски колапс хрватске компаније “Агрокор” оставља све озбиљније последице и у Србији, сазнаје Информер! Српске фирме “Фриком” и “Дијамант”, које се налазе у власништву “Агрокора”, дужне су банкама 82 милиона евра, чиме је угрожено њихово пословање, а самим тим и радна места око 2.800 запослених.

Потпуна пропаст
Добављачи “Агрокора” у Хрватској најавили да ће обуставити испоруку свих производа, осим хлеба и млека

Са друге стране, компанија “Меркатор”, такође део “Агрокора”, дужна је добављачима у Србији 130,4 милиона евра.

Ипак, њено пословање у нашој земљи није угрожено јер се налази у власништву словеначког “Меркатора” и ради независно од “Агрокора”. Колико је ситуација са хрватском компанијом драматична, говори и податак да су њени добављачи у Хрватској најавили да ће обуставити испоруку свих производа, осим хлеба и млека.

План Владе

Због опасности да се криза “Агрокора” озбиљно прелије и на нашу земљу, у решавање овог проблема укључила се и Влада Србије, која тражи начин да спречи пропадање “Фрикома”, “Дијаманта” и “Мивеле”, српских фирми које се налазе у власништву “Агрокора”.

Ситуација у те три компаније је најтежа, јер су оне власнички директно везане за “Агрокор”. Компанија Ивице Тодорића је “Фриком” и “Дијамант” задужила код банака за 82 милиона евра, сваку по 41 милион. Оволики дуг, али и криза читавог “Агрокора”, угрожава радна места 2.800 људи, колико их је у Србији запослено у “Фрикому”, “Дијаманту” и “Мивели”. Идеја премијера Александра Вучића, коју је предочио у суботу на састанку са добављачима “Агрокора” у Србији, јесте да спречи одлив новца из ових фирми у централу у Хрватској, и да га задржи у Србији. На тај начин би три српске фирме у власништву “Агрокора” могле да наставе да послују, а 2.800 људи би сачувало посао – каже саговорник Информера који је присуствовао састанку премијера Вучића са добављачима “Агрокора”.

Са друге стране, пословање “Меркатора” у Србији није угрожено јер он послује независно од “Агрокора”. Ипак, проблем су дугови добављачима у нашој земљи, који према званичним подацима износе 130,4 милиона евра.

Вучић: Контролисаћемо одлив добити

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да има много начина да се помогне фирмама које послују у оквиру хрватског “Агрокора”, а да је једно од решења и то да се новац који наше фирме зараде не износи из Србије.
– Контролисаћемо сваку могућност одлива добити и изношења новца из наше куће зарад преливања у неке друге компаније. Са банкама смо разговарали око евентуалног покривања ликвидности тих компанија у Србији, пре свега “Меркатора С”, који иначе у Србији добро послује – рекао је Вучић и додао да ће у случају “Агрокор” бити предложен читав систем мера.

Добављачи у Србији су спремни за компромис, део дуга према њима је измирен, а представницима “Меркатора” у Србији биће предложено да се окрену производима српских фирми. Процењује се да је вредност имовине “Меркатора” у Србији око 340 милиона евра, да имају робу у складиштима вредну 80 милиона и да њихова потраживања износе око 56 милиона евра. Дакле, они немају проблем са пословањем, што значи да нису угрожена радна места 8.830 њихових радника у Србији и да постоји начин да се добављачима врати дуг – каже наш саговорник.

Тешко до решења

Економисти се слажу да се криза “Агрокора” озбиљно прелила и на Србију и да Влада мора да учини све како би заштитила наше фирме и раднике. Економиста Млађен Ковачевић истиче да је дуговање “Агрокора” према српским добављачима озбиљно.

Дуговања ове велике компаније уопште нису мала и, искрено, тешко се може доћи до брзог решења и за “Агрокор”, али и за фирме у Србији. За сада отказа не би требало да буде, али до кашњења плата или чак смањења дневница и зарада лако може доћи – наглашава Ковачевић.

Са њим је сагласан и економиста Љубомир Маџар, који сматра да ће штета, уколико дође до пада “Агрокора”, бити огромна.

И за Србију би банкрот “Агрокора” била лоша вест и могуће је да ће због уштеда бити смањен број радних места. Међутим, наше фирме у склопу “Агрокора” добро послују и имају готовину, а могу да продају и нешто од некретнина и да се извуку – каже Маџар.

 

Извор: Информер