Издвајамо Србија

АКО ПЛАНИРАТЕ У ХРВАТСКУ: Да би прешли границу од данас морате да испуњавате ова три услова

Хрватска апелује на држављане трећих земаља да обрате пажњу на услове које морају да испуне за улазак у њихову државу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као што је и најављено, чланице ЕУ од данас почињу са применом нових шенгенских правила, како би спречили улазак терориста на њихову територију. Како је суседна Хрватска део ЕУ, и они уводе ригорозне контроле. Од сада нећете моћи само да седнете у ауто или аутобус и са пасешем једноставно пређете границу. Морате да испуните три услова!

Хрватска апелује на држављане трећих земаља да обрате пажњу на услове које морају да испуне за улазак у њихову државу.

– Потребна је важећа путна исправа, која мора да важи барем три месеца после планираног датума одласка с државног подручја државе чланице и мора бити издата у последњих 10 година.

– Путници морају да оправдају сврху боравка и да докажу да имају довољно средстава за задржавање, како за време трајања намераваног боравка тако и за повратак у своју матичну државу или транзит до треће земље за коју су сигурни да ће их прихватити.

– За њима у доступним базама података не сме бити издато упозорење забране уласка, да не представљају претњу за јавни поредак, међународну сигурност, јавно здравље или међународне односе било које од држава ЕУ.

Како нас чекају празнични дани, претпоставке су да ће 13, 14. и 15. априла бити највеће гужве на границама. Или крените на пут дан, два раније, или се добро наоружајте стрпљењем, јер се очекују вишесатне гужве.

Пробајте да одете на неки мањи гранични прелаз – на њима су обично мања задржавања, а посебно избегавајте путовања током викенда.

Извор:Телеграф.рс