Издвајамо Србија

АКО СТЕ КРЕНУЛИ У РЕВОЛУЦИЈУ, ЗАШТО СТЕ СТАЛИ? Шта се то крије иза паузе за празнике?

Након десетак дана протеста, демонстранти су одлучили да направе паузу, како тврде због Ускрса, како би га прославили.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима аналитичара Боже Спасића, никада се није догодило да се протест прекида на неколико дана да би се прослављао празник, па после поново да наставе, без обзира на веома велику важност ускршњег празника.

– Дакле, ако сте кренули у револуцију, ако сте кренули са захтевима који су хитни и неодложни, не можете сада да прекидате то због неког празника или било каквог догађаја, него једноставно стојите на улици и шетајте до оног момента док се не испуне ваши захтеви – каже аналитичар за портал СрбијаДанас.цом и додаје да ово само говори колика је неозбиљност читавог пројекта који се спроводи у вези са демонстрацијама и да је очито да онај ко координира рад демонстрација и група, да није више ни заинтересован за ове облике окупљања.

Према мишљењу нашег саговорника, и опозиција и пропали председнички кандидати су изгубили интерес за демонстрације јер виде да се ништа не дешава, и наглашава да се веома паметно понашала власт, а посебно премијер, који су апсолутно подржали демонстрације, у смислу да оне буду мирне.

– Понављам, прекидати демонстрације ради било каквог догађаја, мислим да све показује да је ово неозбиљан пројекат који ће немоновно довести до његовог гашења. Да је то нека елементарна непогода, да се догодио земљотрес, поплаве, па и да се одложи, али због празника, па макар то били и највећи верски, због тога се не прекидају захтеви да се смени власт – објашњава Спасић.

Протести се настављају након Ускрса

Он додаје да ће се без обзира на све, протести наставити и након празника из само једног разлога:

– Неко је је у том пројекту узео нешто. Овде није важно ко је дао новац за демонстрације и окупљене, већ је важно ко је узео новац, тако да ако је неко узео новац, онда није узео орочено до Ускрса. Биће окупљања, али са интензитетом који губи прави смисао. Они су раније били у неком надахнућу, али последњих вечери већ то опада и сада је потребно да поново мобилишу масу код којих се поставља питање као и ми што постављамо: зашто прекидате због празника, зар је то толико озбиљан протест? – завршава Божидар Спасић

Подсетимо, протесте је подржао Саша Јанковић који је својевремено предлагао да се уведе закон којим ће геј парови моћи да усвајају децу у Србији. И његов ривал, љути противник те идеје Бошко Обрадовић, који је наводио да се залаже за традиционалне породичне вредности, подржао је исте те протесте. Подршку протестима пружио је Вук Јеремић, али и чланови Демократске странке која није хтела да предложи истог тог Јеремића за председничког кандидата. На протесте су изашле и „Жене у црном“, које су иначе против сексизма, национализма и свих видова насиља, и тим се потезом сврстале у исти кош са Јеремићем и Обрадовићем који су се приказивали као велике патриоте и националисти.

Иако није изашао на протесте подршку демонстрантима пружио је и Саша Радуловић, лидер покрета Доста је било који је на изборе изашао самостално, јер није желео да пружи подршку ни Јанковићу ни Јеремићу. Протесте су подржли и вођа других протеста под називом „Не давимо Београд“, у народу познатији као паткар Радомир Лазовић, затим поједини новинари, режисери и глумци, али ништа од тога није доприонело томе да се број демонстраната повећа.

„Спонтане“ демонстрације су обележили увредљиви, некада и вулгарни графити, али и алкохол, који се може видети на сваком кораку.

Извор:СрбијаДанас.цом