Издвајамо Србија

АЛБАНКЕ ОТИМАЈУ СРБЕ – СРПКИЊАМА: Све више се удају за Србе а имају само један услов…

Веома битан фактор, можда помало и бизаран, али свакако утиче на одлуку многих Албанки да се удају за Србе је – свадба

Ексклузивне животне приче на нашем порталу о Србима који се жене Албанкама, изазвале су бројне реакције читалаца и покренула лавину коментара, па смо се и у наредним текстовима позабавили овом темом.

Мишљења читалаца су подељена, једни одобравају женидбу Албанком оправдавајући став чињеницама како су Албанке добре жене, пожртвоване, поштују своје мужеве и породица им је светиња, други су против.

Неки су отишли толико далеко да су нас питали да им предложимо агенцију која ће посредовати и упознати их са неком Албанком. А шта на то кажу девојке из Албаније?

– Код нас статистички долази пет жена на једног мушкарца, што значи да они имају веома широк избор приликом женидбе. Ако девојка није удата и не студира, а има преко 20 година, околина је третира “као да јој је истекао рок” и не жели је нико. Зато не одбијају ни момке других националности који би их оженили, па макар то било и посредством агенције. За њих је већа срамота остати неудата, него “поћи за другу веру”.

– Такође не представља им проблем ни разлика у годинама, битно је да је младожења ситуиран, да поштује жену, зато се радо удају за добростојеће Србе и Црногорце, а има и оних што се воде логиком – што старији младожења, то боље јер ће пре постати власнице свега – рекао је М . В. (37) за Телеграф.

Најинтересантније од свега што смо сазнали јесте да девојке из Албаније нису љубитељи Албанаца с Косова и увек се радије удају за Србе и Црногорце, него за косовске Албанце.

– Код њих жене немају право гласа, варају их, а неретко и малтретирају, а нама је битно да нас муж поштује и да му породица буде на првом месту – додала је.

Код Албанки је укорењена предрасуда да су Албанци с Косова сиромашни, па не представљају пожељне младожење. Док за Србе вреди да поштују жене и да су “домаћински људи”, па самим тим и код женидбе имају предност.

Веома битан фактор, можда помало и бизаран, али свакако утиче на одлуку многих Албанки да се удају за Србе је – свадба. Ниједан Албанац вам то неће отворено рећи, али међу њима вреди правило да су српске свадбе најлепше и највеселије.

У случају венчања Албанке и Србина, праве се две свадбе, у Албанији и Србији. Пошто је младина фамилија углавном многобројна, договор је да пола родбине дође на албанску, а друга половина да иде на српску свадбу. Неретко се деси да се посвађају, јер сви желе у Србију на свадбу!

– Био сам на једној заједничкој свадби, што је веома ретко, али један блок песама су биле албанске и тада су сви гости седели, а када би почела српска музика, настао би хаос, сви гости су били на ногама – каже саговорник.

Ни Албанци не би имали ништа против да се ожене Српкињом, док је то за српску породицу велика срамота ако се девојка уда за Албанца и неретко је се одрекну у таквим ситуацијама.

Јована Јовановић Кулаш/јованакулас@гмаил.цом