Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ЗАПАЊИО СВЕТ: Хемијски напад у Сирији намештаљка да би бомбардовали Русе и Асада!

Стручњак за наоружање с престижног америчког универзитета МИТ тврди да је напад хемијским оружјем у Кан Шејкуну у Сирији изрежиран, преноси Јаху њуз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, професор Теодор Постол је прегледао документацију америчких власти о нападу и сматра да се из ње не може закључити ко је извео напад.

“Званични извештај о нападу не пружа конкретне доказе да је Башар ел Асад одговоран за напад и подаци показују да је вероватније да је напад изведен са земље”, наводи се у извештају професора.

Како каже, он је пажљиво испитао извештај који је објавила Бела кућа о нападу 4. априла у коме су страдале на десетине цивила, међу којима је било и деце, и сматра да докази указују управо на напад са земље.

Према верзији званичника САД и њихових савезника, Асадов режим је извео напад из ваздуха забрањеним хемијским наоружањем, док Сирија и Русија одбацују оптужбе и оптужују западну коалицију да је инсценирала напад.

“Верујем да се без сумње може показати да документ Беле куће не пружа никакве доказе да САД имају чврста сазнања о томе да је власт у Сирији извела напад хемијским наоружањем у Кан Шејкуну између шест и седам ујутру 4. априла. У ствари, кључни доказ на који се позива документ указује на то да су напад извели појединци са земље, а не из ваздуха, у рано јутро 4. априла”, каже професор Постол.

Постол каже да је фотографија представљена као доказ за напад, на којој се види кратер у коме се налази канистер који је, верује се, садржао гас сарин, највероватније “намештена”.

“Бела кућа доноси претпоставку на основу фотографије извора гаса. Моја процена је да је тај извор неко могао или да намести или да са њим манипулише, па се тако озбиљан закључак са тих фотографија не би могао донети”, каже Постол.

Овај стручњак сматра да оштећења која се виде на канистеру не одговарају детонацији након испуштања из ваздуха. Постол каже да оштећења на канистеру више одговарају ситуацији у којој је неко на капсулу са гасом ставио експлозивно пуњење.

“Експлозив је на канистер деловао као ударац маљем, експлозија је забила цев у земљу истовремено стварајући кратер око канистера. Пошто је канистер био испуњен сарином, који се као течност не може сабити, канистер је спљоштен, а сарин је деловао на зидове и крајеве цеви и довео до уздужне пукотине и отварања затварача на једном крају”, каже Постол.

Постол, који је некада био научни саветник у америчком Министарству одбране, и раније је налазио “рупе” у обавештајним извештајима, а у својој анализи напада у Сирији каже да је вероватно на делу “политизација обавештајног рада”.

“Ниједан компетентан аналитичар не би превидео чињеницу да је наводни канистер са сарином снажно сабијен неком силом одозго и да није дошло да експлозије бојевог пуњења унутар канистера. Све ове аматерске грешке указују на то да овај извештај Беле куће, баш као и неки ранији Обамине администрације, нису прописно проверени у обавештајним службама”, каже Постол.

Како наводи, он осећа “озбиљну забринутост око политизације до које долази све чешће”.

“Знам добро колико добре стручњаке на располагању обавештајци имају. Да су ти људи консултовани о овим питањима, они не би дозволили да се ова документација објави”, каже Постол.

 

Извор: Б92