Свет

Американци припремају НОВИ НАПАД: Морнарица хитно преусмерена!

Америчка морнарица саопштила је данас да је ка Kорејском полуострву послала јуришну групу бродова на челу са носачем авиона, чиме показује снагу у супростављању програму нуклеарног наоружања Северне Kореје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Овај потез ће подићи напетости у региону, а уследио је убрзо након америчког ракетног напада у Сирији, који многи тумаче као упозорење Пјонгјангу због његовог одбијања да одустане од нуклеарних амбиција, констатује АФП.

– Америчка Пацифичка команда наложила је да јуришна група „Kарл Винсон“ крене ка северу, као меру опреза у циљу одржавања спремности и присуства у западном Пацифику, изјавио је командант Дејв Бенам, портпарол америчке Пацифичке команде.

Он је француској агенцији рекао да је „Северна Kореја и даље претња број један у том региону због свог безобзирног, неодговорног и дестабилизујућег програма ракетних проба и тежњи ка нуклеарним оружаним капацитетима“.

Јуришна група, чији је првобити задатак био везан за луке у Аустралији, кренула је из Сингапура ка западном Пацифику.

Пјонгјанг настоји да развије ракету дугог домета која може да погоди америчко копно нуклеарном бојевом главом и до сада је извео пет нуклеарних проба, од којих две прошле године. Анализе сателитских снимака наговештавају да Северна Kореја можда припрема и шесту пробу, док амерички обавештајни званичници упозоравају на могућност да Пјонгјангу треба мање од две године да развије нуклеарну бојеву главу која би могла да досегне континентални део САД.

Северна Kореја је, иначе, јуче осудила напад САД изведене у петак на ваздухопловну војну базу у Сирији као акт „недопустиве агресије“ који је „по милионити пут“ оправдао тежње Пјонгјанга ка веродостојном нуклеарном одвраћању.

 

Извор: Tanjug