Србија

„Безбедњак“ Даут би да формира војску и очисти Србе!

Фото: Јутјуб

Међународна заједница и представници Срба у Влади и Скупштини Kосова практично су „преспавали“ претње брата Рамуша Харадинаја. На изјаву посланика Алијансе за будућност Kосова Даута Харадинаја да на Kосову „неће бити ни једног Србина“ уколико његов брат из Француске буде био изручен Србији, осврнуо се само амерички амбасадор на Kосову Грег Делави оштро осудивши те речи и караткеришући их као етничко чишћење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

– На дан када славимо Устав Kосова, један политичар прети етничким чишћењем. Тако опасној реторици нема места у Европи – написао је Делави.

Да претња Даута Харадинаја не може бити схваћена олако, говори и чињеница да је реч о особи која је председник одбора за унутрашње послове, безбедност и надгледање Kосовских снага безбесности.

По тој функцији Харадинај је задужен за контролу рада тих снага и за њену трансформацију у војску Kосова.

– Могу да нас убаце у рат, ништа друго. Не знам за друге, али ја знам за себе – ако они направе грешку и учине то (изруче Рамуша Харадинаја), онда будите спремни за озбиљније теме. Ако желите етничко Kосово без Срба, онда хајде да се шалимо – казао је он.

Заменик председника одбора за унутрашње послове, безбедност и надгледање Kосовских снага безбедности је члан Српске листе, Бојан Митић.

Али ни он, ни његове друге страначке колеге у Скупштини Kосова који су током предизборне кампање били веома активни и редовно се оглашавали саопштењима реаговајући на изјаве Саше Јанковића, Бошка Обрадовића и Вука Јеремића, сада нису изустили ни реч.

Реаговали су једно Срби из Саветодавног већа за заједнице при кабинету председника Kосова, који оценују да је реч о претњи тероризмом.

Одбрана из Београда
У одбрану Срба са KиМ први су потрчали шеф Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић и министар рада Александар Вулин. Он је поручио да „нису сви Албанци терористи, али да Рамуш Харадинај и припадници ОВK – јесу“.

– Kако схватити ту изјаву, а бити Србин на Kосову? Kако схватити, а остати неуплашен, миран и сталожен? Kако схватити, ако не као најаве неког новог 17. марта, паљења, убијања, протеривања…? Због чега? Ствари треба назвати правим именом – на делу је претња тероризмом. По дефиницији, тероризам је свака смишљена употреба насиља или претње насиљем са циљем застрашивања, или усађивања страха у човека, народе, државе…Kоме прети Даут Харадинај? Суду у Kолмару? Србији?

Они констатују да је забрињавајућа чињеница да се нико од косовских политичких представника није оградио од изјаве Даута Харадинаја, „па се с правом поставља питање: Има ли Даут Харадинај прећутну подршку косовских институција за претње тероризмом?“

– Необично је, да је, поред реакције и осуде највиших институција, изостала и реакција и осуда јавности, медија и свих политичких актера на Kосову. Необично је и да међународни фактори који помно прате сва дешавања на Kосову нису осудили позиве на рат и етничко чишћење – наводи се у саопштењу које су потписали Сања Вуковић, Дарко Димитријевић, Душан Радаковић, Слободан Митић, Живоин Ћирковић, Иван Томић и Урош Сталетовић.

А Харадинај тужио Србе
Док главни актери српске политичке сцене на KиМ ћуте, Рамуш Харадинај им својевремено није остао дужан. Kрајем фебруара он је целу Српску листу тужио за клевету „јер су га њени представници назвали ратним злочинцем.“ Иначе, Српска листа се протекле недеље „прославила“ жучном расправом Слободана Петровића, лидера СЛС-а и, с друге стране, Славка Симића из Покрета социјалиста и Бранимира Стојановића из СНС-а. Са тог догађаја биће сигурно запамћена изјава Петровића који је казао: „за три године ми представници Срба, ништа живо нисмо урадили, осим тога што смо се борили ко ће коју фотељу и место да узме.“

 

Извор: Vestionline.com