Србија

Брнабић: Грађани од 1. јуна добијају документа на један клик! Ево о чему се ради

Од 1. јуна почиње пуна примена Закона о општем управном поступку, који ће омогућити грађанима да документа добијају на „један клик“, најавила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од јуна биће умрежено шест институција – Министарство државне управе, МУП, Централни регистар обавезног социјалног осигурања, ПИО, Пореска управа и Национална служба за запошљавање, рекла је Брнабић на састанку о реформама у јавној управи којем присуствује више од 150 челника градова и општина у Србији, као и начелници локалних управа.

Она је додала да ће за десетак дана почети обука службеника за примени тог софтвера.

Министарка је рекла да ће тако грађани моћи да добију све потребне папире на једном месту.

– Процењујемо да ћемо оне документе које грађани највише траже моћи да им дамо на један клик и да се се тај закон примењује у потпуности макар за те документе, а то је извод из матичне књиге рођених и венчаних, уверење о пребивалишту, уверење о држављанству, уверење о измиреним пореским обавезама, потврда о статусу незпослених лица, потврда о статусу осигураног лица и потврда о личним приходима – навела је она.

Kако каже, реч о умрежавњу шест институција завршен је технички део посла и током маја ће бити тест фаза система.

Брнабић је подсетила да је до краја 2016. био рок за локалне самоуправе да пребаце своје матичне књиге у електронски облик и позвала оне које још нису завршиле тај посао да пожуре, јер ће онда њихови грађани бити дискриминисани.

Она је навела да су локалне самоуправе пребациле своје матичне књиге после 1946. године у електронски облик 98 одсто, а заједно са матичним књигама пре 1946. године 92,2 одсто.

Бранбић је нагласила да то није лоше, али да није ни нарочито добро пошто је већ прошао рок.

– Велика реформа је пред нама, једна од најважнијих у мандату ове владе – нагласила је Брнабић
Министарка је похвалила Сврљиг, Шабац, Kоцељеву, Жагубицу и друге, пошто су завршиле пребацивање матичних књига у електронски облик у законском року или пре, а притом се налазе испод максималног броја запослених.

Бранбић је похвалила и Блаце, Босилеград који је био најгора општина по том питању јер у новембру су били на нула одсто,а сада више од 80 одсто.

Kако каже, слабо стоје Александровац 34 дсто укупно пребчено матичњих књига, Мионица 39 одсто, Ражањ 44, Свиљанац 48 одсто, Смедеревска Паланка 49 одсто, Прокупље 56 одсто и друге.

Она је додала да те општине ипак имају узлазни тренд у том послу, али да су проблематичне општине Пожега, Луцани, Ириг и Тител код којих тај посао иде јако споро.

Бранбић је замолила те општине да се убрзају.

Најавила је да ће Министарство државне управе отворити кол центар за грађане да се жале ако не добију те услуге од опшитна или шест умрежених институција.

Брнабић је нагласила да држава мора да буде сервис грађана.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић је рекао да није свуда иста ситуација код општина када је реч о испуњвању свих тих обавеза, али да су трендови добри.

Он је казао да је неопходно да се прођу одговарајуће обуке и да СKГО нуди помоћ у томе.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић је рекла да је та организација учествовала и у реформи издавања грађевинских дозвола и да је успешно уведена електронска дозвола.

Јовановић је истакла да ниједна реформа не може да заживи ако у њој не учествују локалне самоуправе, као и да оне најмање могу да буду успешне у реформама ако им се обезбеди подршка са централног нивоа.

 

 

Извор: Tanjug