Издвајамо Србија

БРУКА И СРАМОТА У МИЛЕШЕВСКОЈ ЕПАРХИЈИ: Пијани попови певали и тукли се у кафићу!?

Патријарху Иринеју стигло је пре неколико дана писмо у којем га верници из Милешевске епархије упозоравају на катастрофално стање које тамо тренутно влада и на, како кажу, расуло и велику бруку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Имамо ситуацију да попови у мантијама пијани певају под шатором, туку се у кафићу, блудниче… У Дубници живи неки рашчињени калуђер Арсеније, који је био сабрат у Манастиру Острог. Као калуђер у Острогу оженио се неком женом из Прибоја и са њом има сина. Амфилохије га је рашчинио, а тужилац је био поп Момчило из Котора. Куку нама са таквим духовницима – стоји у писму упућеном патријарху, до којег је „Ало!“ дошао, а које је потписно са „верни народ Милешевске епархије“.

У наставку се каже да је велика саблазан и незадовољство у народу.

– Били бисмо веома срећни и поносни да је ситуација после одласка из епархије владике Филарета боља, нажалост, није боља, него 10 пута црња и гора, па вас позивамо да пошаљете вашу комисију у епархију и проверите наше наводе, нека разговарају са народом, па ће се и они уверити. Ми постављамо питање и зашто је отишла игуманија Анастасија из Манастира Сељани код Пријепоља? Сама нам је рекла да не може више да издржи малтретирања и тортуру која се на њој врши и сада је манастир потпуно затворен. Зашто све ово и овако, Ваша светости? Сигурно не иде у корист Српској православној цркви и верујућем народу. Шта се дешава са сечом манастирске шуме, како може да се у катастру мења стање власника? Да ли знате какав је криминал са продајом шума? Иста се извози под сумњивим околностима, а како се прича, о овоме истрагу врше и српска и црногорска полиција – стоји у писму.

Једино решење које грађани предлажу јесте, како кажу, да им се на чело епархије врати смењени владика Филарет.

– Ваша светости, вама је познато да је владика Филарет дошао у једну малу и разорену епархију. Да није владика Филарет обнављао цркве, манастире, конаке, и он би у каси имао новаца. Ми смо осетили да имамо духовног вођу и пастира са нама. Шта сада имамо? Напомињемо да је пред нама велики јубилеј, 800 година Манастира Милешева, који треба да се обележи, а ми верници смо спремни путем донације да обезбедимо средства за изградњу дома Светог Саве. Било би срамота дочекати јубилеј у оваквом стању епархије, зато вас молимо да нам вратите владику Филарета, како би завршио започето и како би Ваша светости и владика Филарет са нама дочекали овај велики јубилеј и поносно стали пред Светог Саву и Белог Анђела – каже се на крају писма.

Јоаникије недоступан

Откада је на Сабору 2015. године смењен владика Филарет, Милешевском епархијом као администратор управља епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. Он јуче није био доступан за коментар поводом жалби верника из епархије.

 

Извор: Ало.рс