Издвајамо Србија

БРЖЕ, ЈАЧЕ, БОЉЕ – ОБРУШИО СЕ ПОТПОРНИ ЗИД НА КОРИДОРУ 10: Надлежни тврде да је то НОРМАЛНО! (ВИДЕО)

Потпорни зид на Коридору 10 код Предејана, који је требало да задржи обрушавање брда се срушио!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потпорни зид између Џепа и Предејана, којег је градила компанија Еуроаллианце, пукао је а потом се један његов део потпуно урушио. Функција тог зида била да заправо задржи обрушавање брда. Обрушио се део од 150 квадрата.

У предузећу Коридори Србије не знају још тачну локацију обрушеног потпорног зида. Кажу да је код Предејана, али наши читаоци јављају да је између Џепа и Предејана. Такође, наводе у саопштењу, да то није први случај обрушавања потпорних зидова, како на Коридору 10, тако на Коридору 11.

“Ово је један од десетина случајева која су се десила на изградњи Коридора 10 и 11, а који ће се брзо санирати како би се наставило са радовима, док се на осталим деловима трасе несметано изводе радови. У процесу изградње аутопута често долази до обрушавања, појаве клизишта, урушавања тунела, појаве подземних вода и слично”, саопштавају из овог предузећа

Радове на деоници изводи компанија Еуроаллианце, а радови на извођењу тунела Предејане, дужине 1.000 метара, износе око 15 милиона евра.

“У целој Грделици има преко 50.000 метара квадратних косина које се стабилизују у циљу изградње аутопута. У овом случају је склизнуло 150 квадрата, што представља свега 3 промила од укупне површине косина. Овакве ситуације су нормалне на великим и захтевним пројектима“, тврде у Коридорима.

Радови на Коридору 10 се финансирају из кредита Европске инвестиционе банке. Поред потпорних зидова и саме трасе аутопута кроз Грделичку клисуру, најтеже деонице на овом коридору, гради се још 30 главних и 108 споредних мостова, са паралелним путевима.

Та деоница Коридора 10 требало је, према ранијим најавама званичника, да буде завршена до краја првог квартала ове године, али је евидентно да је рок пробијен.

Извор: Ало.рс / Б92