Издвајамо Србија

„БУРАЗЕРСKИ АНГАЖМАН“ Фондација „Драгица Николић“ намештала послове својим донаторима

Донатори Фондације „Драгица Николић“ били су и често извођачи радова на пословима које финансира донација, а надлежни органи треба да испитају колико је новца из таквог „буразерског“ ангажмана завршавало на приватним рачунима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред тога, требало би да се преиспита и да ли им је то доброчинство донело и привилегован положај на државним тендерима. Ако се то деси, онда би се на чешљању могла наћи фирма „Језеро“ из Kрагујевца. Наиме, она је један од донатора, али потом и извођач радова на пројектима у којима је учествовала и фондација Драгице Николић. Власник фирме Горан Kојовић је близак пријатељ породице Николић, а често је виђан и јавно са председником државе, што су забележиле и новинарске камере.

Актер скандала

Овај бизнисмен, познатији као Kоја, пре доласка СНС на власт био је у притвору због сумње да је учествовао у подвођењу малолетница. Према доступним информацијама и ранијим наводима медија, Kојовић је 2008. године био један од актера секс-скандала са малолетницама, односно с ученицама једне крагујевачке школе. Осумњичен је два пута за кривично дело – силовање. После пријаве једне од малолетница због иживљавања, како је објављено, бизнисмен Kоја је покушао наводно да повећом сумом новца све заташка.

– Реч је о малолетним ученицама које је разним обећањима Горану Kојовићу, али и другим имућнијим људима у Kрагујевцу подводила Ана М. – наводи су из тадашње истраге.

Прекидање програма

Kојовић је, међутим, 2001. године имао изражен наступ, и то пред камерама. Према доступним информацијама, он је као сувласник крагујевачке телевизије „Kанал 9“ прекинуо вечерњи програм те медијске куће. Према речима Светислава Обрадовића, такође сувласника, Kојовић је испред гостију и запослених скинуо веш и показивао полни орган.

Донатор Драгице Николић тада је наредио запосленима да прекину програм, а потом их све истерао из просторија телевизије. По прекиду програма није остао дужан ни гостима телевизије, па је и њих истерао напоље. Горан Kојовић у време ове „животне епизоде“ био је власник предузећа „Језеро“, које се налазило на списку за плаћање пореза на екстрапрофит.

После свих тих гафова у биографији Горана Kојића, он се на велика врата враћа и у политички, али и у пословни живот, па је тако сада ангажован и на пројекту изградње Центра за матичне ћелије у Kрагујевцу, у оквиру кога ће бити и Институт за вантелесну оплодњу који финансира фондација Драгице Николић. Извор „Блица“ близак власнику ове компаније тврди да је фирма „Језеро“ посао добила као подизвођач радова.

Скривање извођача

– Фирма није директно ангажована, већ је подизвођач. То је урађено због тога да би се сакрили трагови да је пријатељ породице Николић, који је и донатор Фондације за Институт за вантелесну оплодњу, ангажован на пројекту за који је дао донацију. Сви Kрагујевчани свакодневно виђају његове камионе на градилишту јер су у току радови на ископу на пројекту Центра за матичне ћелије. Шта се овде дешава и какви су токови новца, требало би да се преиспита јер колају по граду приче да се новац врти укруг – објашњава наш саговорник.

„Блиц“ је прошле недеље и почео са серијом текстова зато што је један од извођача радова пријавио да му је тражено да део новца који му је уплаћен на рачун за адаптацију једног објекта у кешу врати једном од људи који су блиски породици Николић.

Спуштена слушалица

„Блиц“ је јуче покушао да дође и до власника компаније „Језеро“ Горана Kојовића. Уредно смо позвали на телефон те фирме у Kрагујевцу, али уместо одговора, човек који се јавио на фиксни број нам је спустио слушалицу.

Након представљања и објашњења да желимо да разговарамо с господином Kојовићем, мушкарац који се јавио нам је рекао да не може. Након нашег питања „зашто“, спустио нам је слушалицу.

– Немам времена да разговарам са вама јер имам пуно посла – било је све што смо као одговор добили, али нисмо успели да сазнамо да ли је то била непристојност самог Kојовића или неког из његове фирме.

НБС: Таково осигурање није испунило услове за рад

Народна банка Србије (НБС) реаговала је на наш јучерашњи текст „Одбили да дају 400.000 евра, па брзо осетили моћ Николића“, у коме пишемо да је та осигуравајућа кућа изгубила дозволу за рад након одбијања да донира новац фондацији прве даме. „Дозвола за рад ‘Таково осигурању‘ одузета је јер су услед тежих повреда Закона о осигурању у дужем временском периоду били испуњени услови за обавезно одузимање дозволе за рад том друштву. Наиме, током поступка надзора над овим друштвом до 2014. године Народна банка Србије је утврдила озбиљне и бројне неправилности у поменутом друштву због чега су наложене мере ради успостављања минималних регулаторних стандарда. Kако се друштво оглушило о мере НБС, имали смо законску обавезу да поменутом друштву одузмемо дозволу за рад“, пише у саопштењу НБС.

У реаговању пише да су се мере надзора које су изречене пре одузимања дозволе односиле на неиспуњавање регулаторних стандарда. Подаци које наводите, а који се тичу пословног резултата, као и тока ликвидационог поступка са становишта регулаторних захтева нису релевантни. Наиме, друштво за осигурање може бити високо профитабилно, а да притом не испуњава нити један квантитативни критеријум који је дефинисао закон.

У НБС истичу да у ликвидационом поступку основни циљ је намирење поверилаца, а не утврђивање исправности одузимања дозволе и тврде да није тачно да је „Таково осигурање“ било пред продајом великом страном инвеститору, као што није тачно ни да је било успешна компанија, јер се успех мери далеко већим бројем показатеља него што је то финансијски резултат за годину дана. „Судски поступак који је вођен окончан је потврђивањем законитости и исправности наше одлуке, односно власници ‘Таково осигурања’ спор су изгубили јер нису имали нити један аргумент у своју корист“, истичу у НБС.

 

 

Извор: Blic.rs