Занимљивости

ДА НИЈЕ ТУЖНО, БИЛО БИ СМЕШНО: Ово је рачун судског вештака из Свилајнца!

Ништа нема за џабе! Судски вештак из Свилајнца испоставио је суду крајње необичан рачун и тражио да му буде надокнађено 130 динара за бурек с месом и јогурт, који је појео на терену

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како „Ало!” сазнаје у том суду на југу Србије, захтев судског вештака је постао апсолутни хит. Наш саговорник из суда каже да вештаци махом прецењују своје услуге и испостављају астрономске рачуне, али да још нису имали овако досетљив захтев.

– И топли оброк мора неко да плати! Суд ангажује вештаке за стручну анализу и мишљење у одређеном судском поступку. Како онда ићи на терен и радити празног стомака?! Јасно је да свако огладни док ради и да када уђе у пекару или ресторан да једе то мора и да плати, зар не? Е сад, питање је да ли је наш вештак тврдица или је био досетљив и духовит када је свом списку додао и ставку „убацити нешто у стомак” и то одлучио да наплати! Дефинитивно је био скроман када је одлучио да глад утоли у пекари. Међутим, кад је бирао бурек, узео је онај скупљи, с месом, па још и јогурт! – у шали каже сарадник суда који је инсистирао на анонимности.

Да је заиста тако, потврђује фотокопија трошковника који је вештак доставио суду. Према речима нашег саговорника,вештаци махом траже награду за рад, тачније хонорар за стручну анализу коју су обавили, било да је реч о спорним финансијама, брзини кретања аутомобила приликом удеса или утврђивање узрока смрти убијеног. Најскупље су консултантске услуге, излазак вештака на терен и долазак на главни претрес. Овај трошковник је достављен суду у Свилајнцу уз напомену да је урађен у складу са уредбом о накнади трошкова у судским поступцима, која је објављена у „Службеном гласнику“ 9/20165 од 5. фебруара 2016. Увидом смо се уверили да вештак своје трошкове набраја у „ситна цревца”!

– У образложењу трошковника под ставком „накнада и награда вештаку” наводи да је за обраду података из списа и изјава тужених, као и рад на терену, састављање и писање налаза, копирање и достављане суду утрошио 19 сати рада. Сат рада је рачунао по 565,50 динара, што укупно износи 10.744.50 динара. На ту суму су додати „временски услови за обављање вештачења”. Наводећи да се временски услови крећу од 0-100 одсто, вештак тражи да хонорар од 10.744,50 динара буде увећан за 20 одсто на конто временских услова, што је додатних 2.148,90 динара. Његов цех збирно износи 12.893,40 динара – наводи наш саговорник.

Шкртица ушао у пекару због желуца

Сарадник суда у Свилајнцу признаје да им још ниједан вештак није испоставио рачун за бурек!

– У трошковнику је навео да га је исхрана на терену, тачније бурек с месом и јогурт, коштала 130 динара, Најинтересантније је што објашњава да се овом трошку изложио „због желуца”, као и да је јогурт купио због „лакшег варења”. Сви смо се смејали када смо прочитали, али смо се мало касније запитали да ли је правосуђе пало на тако ниске гране да је и бурек постао издатак или је реч о шкртици са змијом у џепу! – пита се на крају наш саговорник.

У наставку образложења трошковника стоји ставка “трошкови који су се исказали”, а вештак набраја неколико „ситних ставки” за превоз, топли оброк, фотографисање аутомобила који је вештачио, копирање и коричење што је још 3.251 динар, тако да цех износи 16.144,40 динара. Ево како изгледа та рачуница:

– Од места становања до суда у Свиљанцу растојање износи 39 километара у једном правцу, а 78 километара у оба правца. Ту километражу је помножио са 14,50 динара (10 одсто од вредности дизел горива) што износи 1.131 динар. За фотографисање аутомобила и потребних детаља потрошено је 1.560 динара, док је за умножавање и коричење налаза дато још 430 динара – наводи се у овом трошковнику.

Наш саговорник није желео да открије име и струку вештака нити да нам каже у којем поступку је ангажован, тврдећи да за то није овлашћен и да је судски поступак још у току.

 

Извор: Ало.рс