Србија

ДАЧИЋ: Албанци, не играјте се ватром!

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Ивица Дачић жестоко је одговорио Харадинајевом брату, који је најавио етничко чишћење Срба са Kосова уколико његов брат буде изручен Србији, поручивши њему и Албанцима с Kосова да се не играју ватром!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

– То што говори брат Рамуша Харадинаја је најстрашнији притисак на суд и доказ да Албанци са Kосова желе да истребе Србе и стално траже повод како би завршили посао који у мартовском погрому нису урадили. Не очекујем да реагују Тачи и Мустафа јер и они исто мисле, али чекам да видим хоће ли се огласити неко из Брисела или ће својим ћутањем дати легитимитет етничком чишћењу Срба са Kосова. С друге стране, поручујем свима да се не играју ватром јер ће Србија заштитити свој народ у сваком тренутку – одлучно је поручио Дачић за “Ало!“.

Иначе, Даут Харадинај, посланик косовске скупштине и брат лидера Алијансе за будућност Kосова и бившег премијера Рамуша Харадинаја, изјавио је без пардона да на Kосову неће бити ниједног Србина уколико Рамуш буде из Француске изручен Србији. Учествујући у емисији “Инфобокс” на ТВ “Дукађини”, Харадинај је запретио и ратом уколико суд у Kолмару, у Француској, донесе одлуку о изручењу Рамуша Харадинаја нашој земљи.

– Могу нас увести у рат, ништа друго. Ја за друге не знам, али знам за себе: ако погреше и ако то ураде (изруче Харадинаја), треба да буду спремни за озбиљније теме. Ако желе Kосово етнички без Срба, онда нека се шале – рекао је Даут Харадинај.

Овим поводом јуче се огласио и Александар Вулин, министар за рад, који је од међународне заједнице затражио да реагује поводом претњи Даута Харадинаја. Вулин је рекао да већина политичара у Приштини сматра да су Срби сметња на KиМ, да процес етничког чишћења није завршен и да се према Србима на KиМ могу односити као према некаквом предмету уцена.

– Срби не могу бити таоци никога и ничије политике, па ни браће Харадинај. Држава Србија ће пажљиво пратити шта се говори и шта се ради на простору Kосова и Метохије и упозоравамо све да врло воде рачуна да Срби на KиМ нису сами и незаштићени и да не могу бити предмет ничијих уцена ни таоци ничије политике – рекао је Вулин.

– Не може Србима да се прети етничким чишћењем зато што се овај или онај суд опредељује према нечијој улози у ратовима и нечијим ратним злочинима. Уосталом, да није било Харадинаја и да није било ратних злочина, не би се ни оснивао Суд за ратне злочине ОВK – нагласио је Вулин.

Процесуирати и Рамушевог брата

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић наводи да би због овакве изјаве Харадинајев брат морао бити процесуиран. – Сада су на потезу међународни фактори, који су контролори на Kосову, односно НАТО центри моћи. Харадинајев брат је запретио геноцидом, а када неко у модерно време запрети покољем и геноцидом, тај је већ починио злочин и од тога да ли ће реаговати Запад зависи у великој мери да ли је Запад заиста демократски или нас само лаже – закључио је он.

 

Извор: Ало.рс