Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Албанци нису толико храбри да сами говоре о „Великој Албанији“

Фото: Јутјуб

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да оно што се догађа у Македонији није само локални проблем за Македонију, већ проблем за читав регион.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Желим да кажем да се сада најбоље види колико смо били у праву када смо указивали на то да Србија има важну полугу у својим рукама, а то је политичка стабилност“, рекао је Дачић за РТС.

Он је додао да у Македонији нема наде за политички договор, да и у Хрватској влада политичка нестабилност, те да је од „виталног значаја да се утврди да ли постоји ауторитет који држи ствари под контролом“.

„Међународна заједница није интервенисала са захтевом да се дође до компромиса, већ да се прихвати једна опција. Очигледно је да постоје велика неслагања унутар македнонског друштва, без обзира на то да ли су у питању Македонци или Албанци“, рекао је Дачић.

Како каже, „ситуација није добра“, а на тако нешто је премијер Србије Александар Вучић, подсећа он, упозоравао више пута.

„Премијер је јуче имао више разговора, Србија ће помоћи колико може, али ми можемо само да апелујемо на мир“, нагласио је министар спољних послова.

Додаје да би, да је нека друга власт у Србији, ситуација у нашој земљи данас била као у Македонији.

Србија, како је додао, уздржано реагује на провокације које стижу са југа Србије, из општина где живе Албанци, да њима председник није Вучић већ Рама, али и оне да „велика Албанија“ није потпуна без Ниша.

Признаје да му није лако да се суздржава на свакодневне изјаве о стварању „велике Албаније“, али да поштује црвену линију коју је повукао премијер Вучић.

„То је исто као када бисмо ми говорили о уједињењу са Србима из региона. Први који је реаговао на њихове изјаве је Јоханес Хан“, нагласио је Дачић.

Како каже, прича о великој Албанији се не дешава случајно, Албанци нису толико храбри да сами говоре о „великој Албанији“.

„Зато је важно да се сачува политичка стабилност. Зар бисмо ми хтели овакве сцене из Македоније код нас?“, запитао се Дачић.

Извор:Танјуг