Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: “Мора да уследи попуштање, једина алтернатива је тотални рат!”

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија не жели да размишља о могућем конфликту Русије и НАТО.

Он сматра да мора да уследи политика попуштања, јер је алтернатива томе тотални рат.

”Не желимо уопште да имамо такав црни сценарио, да размишљамо о томе. Надам се да су свесни тога да мора да уследи политика попуштања јер је алтернатива томе један тотални рат што мислим да никоме не пада напамет”, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Естоније Свеном Миксером.

Он је на питање да прокоментарише изјаву изасланика одбране Аустрије да ће та земља, ако се однос Русије и НАТО погорша, бити само посматрач, јер у такав конфликт не жели да буде умешана, рекао да мисли да ће ствари отопљавати.

”Наша жеља је да односи отопљавају и да не буде великих ратних конфликта и дејстава”, рекао је Дачић.

Говорећи о војној неутралности Србије, министар је рекао да постоје разлози опредељења да се не буде део ниједног војног савеза, што је у случају Србије регулисано скупштинском Резолуцијом.

Према његовим речима, са друге стране постоји могућност да то буде и део неког новог Устава.

Како је навео, то је различито од политике међународно признате неутралности коју има Швајцарска.

Дачић је рекао да имамо лоша искуства и са западом и са истоком, наводећи као примере НАТО бомбардовање, али и време Стаљина.

”Наша је политика да не желимо да будемо део ниједног војног савеза, али желимо добру сарадњу и партнерство. У том смислу негујемо добре односе и користимо све могућности за сарадњу у оквиру сарадње са НАТО-ом”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија је достигла највиши ниво који једна земља може да достигне, а не жели да буде чланица НАТО-а.

”Сада треба користити све те ресурсе”, рекао је српски шеф дипломатије, наводећи да, са друге стране, имамо добре односе и са ОДКБ-ом.

Као пример, он је истакао да годишње имамо две вежбе са Русијом и Белорусијом, а 16 вежби са западним партнерима.

”Кроз све то се види наша политика војне неутралности, а оно што је аустријски војни званичник рекао, то је једна од тема која је за Аустрију битна”, рекао је Дачић.

Миксер је навео да унутрашњи разлози ЕУ не треба да стварају било какве препреке.

”Ако земља одлучи да се креће ка ЕУ, онда је то однос између те земље и ЕУ, а ако земља одлучи да иде у НАТО, онда је то однос између НАТО-а и те земље”, рекао је Миксер.

Како каже, верује да је то суверени избор сваке земље.

”У нашем суседству, на Балтику, имамо земље које су чланице ЕУ и оне које то нису. Имамо земље чланице НАТО-а и чланице које су изабрале другачији безбедносни аранжман и ми у потпуности то поштујемо и прихватимо”, рекао је Миксер.

Према његовим речима, постоје земље које су донеле политичку одлуку да не желе у чланство, али могу имати добробити од различитих облика партнерстава са НАТО-ом.

”У потпуности поштујемо овакву врсту одлуке и верујемо да НАТО може бити од користи за реформу и модернизацију безбедносне структуре земље чак и ако та земља није и не жели чланство у НАТО”, рекао је Миксер.

 

Извор: Танјуг