Издвајамо Регион

ДАН НАКОН ХАОСА У СКОПЉУ: После крвавих напада расте страх од грађанског рата

Ситуација у Скопљу након јучерашњих немира и упада демонстраната у парламент је мирна, саопштио је МУП Македоније. Наведено је да је повређено између 77 и 100 људи који су током ноћи смештени на скопским клиникама, али није познато да ли има животно угрожених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тренутно на улицама Скопља полиције готово да нема, преноси телевизија Н1. Медији су синоћ пренели да демонстранти дижу шаторе испред Собрања, као и да долазе из свих делова Македоније, али како преноси Н1 чији је репортер на лицу места, стање је мирно.

За данас у 10.30 најављене су косулатације лидера свих странака у кабинету председника Ђорђа Иванова, али неизвесно је да ли ће до њих доћи као и ко ће им присуствовати, јер су двојица од четворице лидера нове парламентарне већине повређена.

Драма у македонском Собрању почела је јуче око шест сати поподне када су демонстранти, грађанске иницијативе „За заједничку Македонију“ дошли испред заграде параламента, а потом и упали у унутра док је око 120 посланика било у згради. У општем метежу и тучи која је настала, посланици су пребачени на други спрат, где су, практично као таоци провели неколико сати.

Сви су успешно евакуисани касније, а камере македонских телевзија забележиле су и тренутак када посланици силазе са галерије преко ограде. Међу демонстрантима било је и људи са црним маскама на лицима,а медији су пренели и да су у самој згради виђени наоружани људи и да је било махања пиштољима.

У сукобу и тучама у самој згради парламента повређен је лидер СДСМ Зоран Заев, за ког медији наводе да има повреде носа, чела и леве аркаде, потпредседник те странке Дамјану Манчевски, а најтеже повреде задобио је посланик Алијансе за Албанце, Зијадин Села.

На фотографијама које круже друштвеним мрежама види се Села са крвавим лицем, а према незваничним информацијама превезен је у приватну болницу. Фотографија крвавог лица Селе изазвала је бес на друштвеним мрежама, где су се могло прочитати да се он Села бори за живот и да уколико не преживи Македонијиа може да очекује грађански рат. Такође, тврди се да су током напада на Селу „македонски фашисти узвикивали ‘проклети Албанци'“.

Немири у згради Собрања почели су јуче након што је некадашњи командант Ослободилачке националне армије (ОВК) Талат Џафери, гласовима СДСМ-а и албанских партија, изабран за председника парламента. До избора Џаферија дошло је пошто је председавајући Собрања Трајко Вељановски прекинуо седницу Собрања, на чијем дневном реду није био избор новог председника парламента. Међутим, председавање је тада преузео најстарији посланик у сали који је гласовима посланика СДСМ и албанских партија ставио на дневни ред избор председника Собрања, па је потом Џафери и изабран. У сали су остали и посланици ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског, који су узвикивали „Ово је пуч“.

Полиција још увек није изнела званичну процену о бројуи демонстраната, а тамошњи медији пишу да их је било 50.000.

У Собрању синоћ били су и чланови и симпатизери Демократске партије Срба, потврдио је синоћ Спутњику лидер те странке Иван Стоилковић.

СДСМ: Груевски и Иванов подстакли крваво насиље

Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) саопштио је да ће „одговарати за угрожавање живота људи сви они који су учествовали у насиљу у парламенту“, преноси МИА.

– Крваво насиље у парламенту резултат је насиља на које је у претходном периоду позивао лидер ВМРО-ДПМНЕ и бивши премијер Никола Грувески, као и провокација, мржње, подела које су подстицали Груевски, председник Македоније Ђорђе Иванов, председавајући Собрања Трајко Вељаноски, посланичка група ВМРО-ДПМНЕ и њихови сарадници и они који их подржавају – наводи се у саопштењу страбнке Зорана Заева.

Рама: Албанци у Македонији треба да остану смирени

Албански премијер Еди Рама и председник парламента Албаније Илир Мета апеловали су на уздржаност у Македонији.

Албанци у Македонији треба да остану смирени и да не подлегну провокацијама, да буду пример како како ми сви заједно не желимо крај Македоније, већ стабилност тамошње демократије, рекао је Рама за телевизију Топ ченел.

Амбасада САД у Скопљу подржава избор Дзаферија

Америчка амбасада у Скопљу осудила је догадјања у македонском парламенту, уз поруку да признаје избор Талата Џаферија за председника Собрања.

– Најоштрије осудјујемо насиље у парламенту. То није у складу са демократијом и неприхватљив је начин за превазилажење разлика – пише у саопштењу објављеном на фејсбук страници амбасаде.

Како се наводи, кључно је да све политичке странке поштују право и демократске процесе и да се уздрже о насилних акција који погоршавају ову ситуацију.

– Већина посланика изабрала је Талата Џаферија за председника парламента током регуларне, продужене седнице Собрања, пред јавношћу и медијима. Ми ћемо са њим сарадјивати ради подршке демократији у интересу Македоније – пише у саопштењу америчке амбасаде.

Извор:Блиц