Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ВАСКРШЊИ УТОРАК: Ову ствар обавезно морате да испоштујете

Постоји једина ствар коју верници морају да поштују

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Светли или Васкрсни уторак је други дан после Васкрса, када се наставља прослављање највећег хришћанског празника, како у Црквеним богослужењима, тако и у домовима Православних верника. Службе су исте као и претходна два дана.

Како у већини наших крајева Васкршњи празници трају три дана, на Васкрсни уторак се настављају гозбе и весеља, на којима се госте рођаци, кумови, комшије и пријатељи, па је то време када се окупља родбина и из удаљенијих крајева.

У народу се овај уторак сматра најбољим уторком у целој календарској години. Понегде се у селима, мада није раширен обичај, одржавају свадбе, јер се време празновања Хришћанске Пасхе сматра посебном благодаћу, па се та благодат жели пренети и на нове супружнике и њихову новоосновану породицу.

Према предању, у недељу рано, пре зоре, Марија Магдалина, Марија Јаковљева, Саломија и неке друге жене пошле су са спремљеним миром на Христов гроб.

Велики камен којим је Христов гроб био затворен био је одваљен, а гроб празан. На камену је седео анђео Господњи, са лицем као муња и оделом белим као снег.

Стражари војници били су укочени од страха, а онда им се обратио анђео: „Не бојте се, јер знам да Исуса распетога тражите. Није овде јер устаде, као што је казао… Идите брже и кажите ученицима Његовим да је васкрсао”.

Жене и збуњени војници-стражари су одмах отрчали у град да обавесте јеврејске главаре о оном што су видели, а народ се јако обрадовао.

Због тога је једина ствар коју у ова три дана верници морају да поштују, то да деле радост са ближњима.

Народно веровање каже да они који се оглуше о ово једноставно “правило” пркосе Богу и Христосу и неће им ићи у животу “како треба”.

Извор:srbijadanas.com