Православље

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИKИ ПЕТАK: Ево до колико сати треба да офарбате јаја и шта НЕ СМЕТЕ да заборавите

Kао за сваки празник и за Ускрс се везују многи обичаји – једно од главних правила је да јаја морате офарбати рано ујутру, ако баш не можете тада, онда обавезно до поднева. Веома битна ствар је да се прво јаје фарба у црвено и оставља да буде чуваркућа. Све до наредног Ускрса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јаја би требало да офарбате на Велики петак. То ради домаћица куће.

Домаћица се прво прекрсти и помоли Богу, а потом у суд са водом, у коме ће се кувати и фарбати јаја, додаје мало свете водице. Ту битну ствар не сме да заборави.

У ту врелу воду са бојом, спуштају се јаја. Деца обигравају около. Прво јаје се, као што смо навели, оставља да буде такозвана чуваркућа.

Оно треба да буде црвене боје јер црвена боја симболише Спаситељеву невино проливену крв на Голготи, али је истовремено и боја васкрсења.

Kада сване дан Васкрсења Христовог, иде се у цркву на свету васкршњу службу. Тог дана се поздравља речима – Христос воскресе и Ваистину воскресе!

Kада се дође из цркве, домаћин пали свећу, узима кадионицу и тамјан, окади све укућане који стоје на молитви, предаје неком млађем кадионицу и овај кади целу кућу.

Затим се читају Оче наш и друге молитве.

 

 

Извор: Srbija Danas