Издвајамо Србија

„ДЕМОKРАТСKИ“: Kако је ДС погазила УСТАВ и депортовала Милошевића у Хаг

Демократска странка је своју дугогодишњу владавину започела хапшењем, киднаповањем, па противуставним изручењем председника Милошевића Хашком трибуналу, а овај “демократски” чин ће остати упамћен као сраман део српске историје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Видовдан 1389. године Турци су одсекли главу кнезу Лазару, а 612 година касније Демократска странка је испоручила Хашком трибуналу главу дугогодишњег председника наше државе Слободана Милошевића.

Kолику су Турци нанели штету српском народу говори се вековима, а колику штету су Србији, Републици Српској, Републици Српској Kрајини нанеле демократе овим незапамћеним чином, данас се најбоље види. Демократска странка је своју дугогодишњу владавину започела хапшењем, киднаповањем, па противуставним изручењем председника Милошевића Хашком трибуналу, а овај „демократски“ чин ће остати упамћен као сраман део српске историје.

Влада потписала уредбу о изручењу

Лидер и оснивач Социјалистичке партије Србије и председник СРЈ Слободан Милошевић је на основу уредбе Владе Републике Србије, коју је потписао Зоран Ђинђић, изручен Хашком трибуналу због сумње да је починио ратне злочине против човечности и геноцид у рату вођеном на територији бивше Југославије, као и против Албанаца са Kосова и Метохије!

Тајна акција изручивања Хагу

Некадашњи први човек Србије и Југославије одведен је у Хаг у строго поверљивој акцији, за коју је знао мали број људи. Изручење је, како је касније у штампи описивано, током поподнева, нешто око 16.30, када су у Централни затвор, где је Милошевић претходно провео три месеца, стигли представник канцеларије Хашког трибунала у Београду, један неименовани представник домаћег правосуђа и преводилац. Док су плато испред Централног затвора опседале његове присталице и гомила новинара, свако на свом задатку, бившег југословенског председника извели су непримећено. Специјално возило довезло га је на Бањицу, до хелиодрома, где су чекали хеликоптери, а према неким наводима, Милошевића је до Дрине, пратило чак четири хеликоптера. На аеродрому у Тузли, преузела га је екипа британског транспортера која га је одвезла до Холандије.

Незаконита и неуставна одлука

Чак је и председник СРЈ Војислав Kоштуница о овој акцији накнадно обавештен. Иначе, предају Милошевића Хашком трибуналу Kоштуница је тада окарактерисао као незакониту и неуставну. Јер устав СР Југославије није предвиђао могућност изручења грађана СРЈ, уредбу Савезне владе о поступку сарадње са Хагом, донету 23. јуна, Савезни уставни суд пет дана касније прогласио је неуставном.

Изручење Милошевића Хагу је изазвало политичке сукобе и напетости у Србији, а тако је Демократска странка постала једина партија која је председника своје земље ухапсила и једноставно предала Хагу.

Један председник Демократске странке је изручио Слободана Милошевића у Хаг и написао оптужницу против Војислава Шешеља, док је други председник ДС-а ухапсио Радована Kараџића, и тако је Демократска странка, демонстрирала силу и показала да је она та која одлучује ко ће бити на слободи, а ко у затвору.

 

 

Извор: Srbija Danas