Издвајамо Србија

ДРЖАВНА ПЉАЧКА! Гориво у Европи јефтиније, у Србији поскупљује БЕЗ РАЗЛОГА!

Фото: Јутјуб

Најављено поскупљење нафте на 60 долара за барел до 2018. довешће до раста цена деривата за око шест динара

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гориво би наредних месеци могло да поскупи око три динара, а до краја године још толико, па би бензин могао да се продаје за око 147 динара, а евродизел за око 156 динара.

Разлог за нове ценовнике биће поскупљење нафте, која тренутно кошта 53 долара за барел. Прогнозе говоре да би „црно злато“ до краја године могло да се продаје и за 60 америчких долара. О томе је говорио и Александар Новак, руски министар енергетике, који очекује да се нафтом тргује и за 60 долара. Он сматра да произвођачи сирове нафте поштују договор о смањењу производње, што је и главни узрок раста цене у последња два месеца са 43 на више од 53 долара.

„Спремни смо и да додатно смањимо производњу“, додао је он.

Милан Ракић, председник Удружења приватних бензинских станица, каже за Курир да је поскупљење горива неминовно због раста цене сирове нафте. Ипак, српске возаче би требало да забрине и нешто друго.

– Зашто је бензин јефтинији од дизела иако су исте акцизе, а слична је и производна цена? Можда зато што је потрошња дизела већа, па велики продавци горива желе да зараде више. Зашто је веома мала разлика између цене горива сада, кад је нафта 53 долара, и цене горива кад је нафта била 150 долара? Можда зато што су нам акцизе у међувремену повећане, а на њу се зарачунава и ПДВ. То је јединствена ситуација у свету да се један порез обрачунава на други, а све на крају плате грађани! – тврди Ракић.

Он каже да зато није чудно што се цела јужна Србија снабдева у Македонији, северна у Мађарској, а западна у Босни. Гориво је тамо, додаје, јефтиније око 40 динара.

 

Извор: Ало / Курир