Издвајамо Србија

ДУГО ЧУВАНА ТАЈНА: Владика Филарет одбио да ОДРЖИ ОПЕЛО на Милошевићевој сахрани

Тајна изашла на видело тек после 11 година од смрти Слободана Милошевића у Хашком трибуналу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Слободан Милошевић сахрањен је мимо православних обичаја у дворишту породичне куће у Пожаревцу.

– Опело је требало да се одржи на дан сахране и планирано је било да га служи владика Филарет. Он се појавио у Пожаревачкој цркви. Међутим, пошто је било много људи који су одавали пошту, па је почео да пада мрак, он је одбио да одржи опело. Зато је опело одржао са групом свештеника тек неколико дана после сахране. Тада је уместо обичног дрвеног пободен православни крст на гроб Милошевића – прича саговорник који је учествовао у организацији сахране.

Ову причу потврдио је и Милорад Вучелић, блиски сарадник Слободана Милошевића.

– Сахрана је због великог броја људи ишла доста споро. Владика Филарет је одбио да прочита опело. То је касније урађено како доликује и по жељи породице. Милошевић је поштовао цркву. Добио је благослов патријарха Павла када је ишао у Дејтон – тврди Вучелић.

Ковечег са телом Слободана Милошевића спуштен је у раку у 17:50 часова, 18. марта 2006. године. Како је била зима, укоп је извршен по мрклом мраку, што православни обичаји строго забрањују.

Владика Филарет потврдио је да није обавио опело на дан сахране већ седам дана касније. Он је казао да је то урадио на „наговор Марка и Марије Милошевић“, сина и ћерке бившег председника Србије и Југославије.

Извор:СрбијаДанас.цом/Ало