Издвајамо Свет

ЕРДОГАН ПРАВИ ОСМАНСКО ЦАРСТВО: План му је да Србима буде султан

Председник Турске жели поново да направи Османско царство и свима на буде султан!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тиме што је индиректно дао легитимитет пакленом плану Хашима Тачија, Едија Раме и Јонуза Муслијуа за стварање Велике Албаније, турски председник Реџеп Тајип Ердоган, покушава да прибави легитимитет за поновно стварање великог Османског царства на Балкану, уверени су наши саговорници.

То што Ердоганови оперативци, односно тајна служба Турске “МИТ”, вршља нашим просторима где је апсолутно посвећена остварењу Турског хегемонистичког приступа, и анализира и помно прати друшвене прилике балканских држава са посебним освртом на Србију, Македонију, Босну и Косово које према речима самог Ердогана ”припада Турској”, јасно открива будуће Ердоганове планове.

У прилог томе сведочи и то што је турски председник у Македонији формирао партију БЕСА, званично албанску, али коју у потпуности он финансира, и што је и приликом разговора са актуелним председником Србије Томиславом Николићем константно понављао да жели да помогне Санџаку и интересовао се за ту регију.

Шпијуни вршљају по Косову

Како је саопштио премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић, наше безбедносне службе су нашле “трагове” деловања једне стране службе са агенцијама из Тиране и Приштине у координисаној акцији на пројекту “Велике Албаније”. Интерес турских обавештајних структура за овај простор нагло је порастао после неуспелог пуча против Реџепа Тајипа Ердогана. Како би додатно ојачао своју моћ, Ердоган је кренуо у обрачун са присталицама имама Фетулаха Гулана, који је на Косову и Метохији и окружењу присутан кроз своје школе.

Историчар Чедомир Антић за “Ало!“ каже да није изненађен што је Ердоган дао легитимитет стварању Велике Албаније.

– Ердоган је активирана бомба, коју год спољњу политику да је водио свуда је пропао. У односима са другим великим силама, у односима према Египту, Израелу, Ираку, Ирану, према Босни и Херцеговини. Он сада само има један број задртих поштовалаца у муслиманским деловима Босне и нигде више. И одавно је његов став да је то пут ка некаквом појачању Турске присутности на Балкану, а обективно није. Албанци би да стварају своју националну државу и да штите своје национане интересе и тешко може да буде укључена у неко Османско царство, али он има такав став и циљ и то треба имати на уму. Он има циљ да прави Османско цратво на Балкану, да ли ће у томе успети не знам. Јер чињеница је да Ердоган има велику популарност у Турској, али није добар политичар спољње политике , ниже све неуспехе до неуспеха. Помало је и чудно колико он игра погрешне игре. Није ме изненадила његова подршака Тачију и Рами будући да је тај човек, у Призрену рекао да је Косово Турска – анализира Антић.

Историчар Предраг Марковић наводи да је подршка коју је Ердоган дао иницијаторима пројекта Велике Албаније односно Тачију и Рами, “нешто најгоре што је могло да им се деси”. Додаје и да Ердоган несумњиво има “разне планове” за Балкан, али да због бројних проблема са којима се суочава у својој земљи сад није посвећен њима.

– Пројекат Велика Албанија је потпуно неразуман, чак и за саме Албанце. Подршка Ердоган је за њих такође веома лоша, јер их подржава неко ко је веома омражен. Ердогана не воли не Европска унија, и ако им је Ердоган покровитељ онда су направили велику историјску грешку, што нама није мрско наравно. Можда Ердоган има планове са Балканом, али тренутно има пречих проблема које мора да решава – каже Марковић.

Турска као велики инвеститор у Србији

Турска агенција за сарадњу и координацију “Тика“ инвестирала је у последње време доста новца у Србију. Уложила је у изградња и опремање Основне школе у Новом Пазару, у опремање и уређење околине Основне школе Велики Трновац у Бујановцу. “Тика“ је остварила завршетак радова и уређење околине Медресе у Прешеву, обновила КБЦ „Драгиша Мишовић“ у Београду, помогла рестаурацију Шејх Мустафиног Турбета и уређење околине, донирала 7 амбулантних возила за шест општина у Санџаку, финансирала осветљење Тврђаве Рам.

Извор:Ало/Јелена Ђондовић