Занимљивости Издвајамо

ФИЛМСКА ОПЕРАЦИЈА У БЕОГРАДУ: Будном пацијенту уклонили тумор на мозгу!

Операција тумора на мозгу пацијенту који је током захвата био у потпуности будан обављена је данас у Клиничком центру Србије. Не само што је чуо све што се догађало у сали, пацијент Ј.Н. (41) из Београда је и разговарао са неуропсихологом, који је на тај начин контролисала његову моторику руку, ногу и говора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је интервенција која се зове „будна хирургија“ и сада је први пут примењена у Клиничком центру Србије.

– Хирургијом мозга у будном стању повећава се безбедност пацијента приликом одстрањивања тумора који је захватио зоне одговорне за говор и покрете руку и ногу. Ови тумори су у почетку бенигни, али имају велики потенцијал да постану злоћудни. Зато је неопходно да се радикално одстране што често захтева да се уклони и помало здравог околног ткива. Када је пацијент у општој анестезији, велика је вероватноћа да би му се уништиле зоне одговорне за говор и покрете екстремитета. Али када је будан и може да одговори на захтеве лекара који га прате, хирург тачно зна у ком правцу треба да настави да одстрањује тумор – објашњава неурохирург и вођа тима, др Драган Савић.

Слична ситуација управо се догодила и Ј. Н. (41) из Београда, који је сасвим случајно сазнао да има тумор. Недавно је добио епилептични напад, због кога је пао. Након снимања установљена му је страшна дијагноза.

– И овај пацијент има велики тумор, који би за јако кратко време прешао у малигни. Оно што је још страшније, расте брзо и пацијент не би преживео до краја године. Уколико не би био извађен одузеле би му се руке, ноге, говор и на крају би умро – истиче др Савић, пре него што је кренула сама интервенција, коју је “Блиц” испратио од почетка до краја у операционој сали.

Пацијент: Знам да је субота, и да је маратон

Пре саме интервенције пацијент је прошао неуропсихолошко тестирање, које је умногоме помогло хирургу у сали. Након шест сати тестирања, неуропсихолог др Гордана Томић установила је да је пацијент натпросечно интелигентан, али да постоји пад у когнитивним функцијама, памћењу, повезивању ствари и да је за све то био одговоран тумор.

Пацијент је прво био успаван, док му је хирург отворио кост главе и исекао мождану опну. Тек када се прешло на рад на самом мозгу лекари су га пробудили. Занимљиво је да током операције пацијент не осећа никакав бол, јер мождано ткиво нема нервне завршетке за то.

Приликом буђења, неуропсихолог др Томић, га је питала да ли зна где се налази, који је дан и ко га оперише. Без икаквих проблема је одговорио на сва питања, уз опаску да зна да је субота и да се одржава маратон.

Током интервенције пацијенту је докторка показивала разне сличице које је он читао, препознавао предмете, именовао их и на тај начин је хирург могао да установимо да ли се нешто дешава или не са његовом моториком. Поред тога, од пацијента је у датим моментима тражено да помера руке и ноге, као још једна потврда да је све у реду.

Хирург: У једном тренутку сам се питао да ли да станем, или да наставим

Међутим, у једном моменту током операције дошло до проблема са пацијентовим говором и покретима десне руке и ноге. У истој секунди др Савић је престао са радом. Сачекао је да се пацијент поново врати у нормалу и онда наставио у другом смеру да оперише.

Након скоро четири сата операције, тумор је у потпуности одстрањен, а пацијент је поново био успаван, како би му се зашила оперативна рана.

– Када је дошло до проблема, у глави сам се преиспитивао да ли треба да станем или да наставим. Није могао да покреће десну страну тог момента, због чега сам на том месту престао да скидам тумор и прешао на другу страну. То даје шансе да се све конгитивне функције врате пацијенту, поготову када се оток повуче, јер се радило о великом тумору, због чега је мозак био отечен. До сутра очекује да се у потпуности опорави – каже др Савић.

 

Извор: Соња Тодоровић, Блиц.рс