Издвајамо Свет

ФРАНЦУЗ КОЈИ ЈЕ СПАСАО ДЕВИЧ: Рат за Косово није завршен,Срби ће вратити оно што им је силом одузето

Потписивање Кумановског споразума 1999. била је мудра државничка одлука јер је Милошевић морао да бира између уништења свог народа и заустављања рата. Међутим, Србија је те године показала да и једна релативно мала земља може да се супротстави агресији најмоћнијих земаља на свету зато што је по територији мала, али има велики народ, поручује за Вести пуковник Жак Огар

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Некадашњи командант специјалних јединица француског контингента Кфора, који је 1999. одбио наређење претпостављених и тако спасао манастир Девич од уништења, истиче да је ситуацији када сте „један против свих“, најважнија је вера војника, а њу су Срби имали.

Због спасавања Девича одликован је Орденом Светог Саве, а на Дан државности Србије је добио и Златну медаљу „Милош Обилић“.

Огар је недавно шокирао Француску изјавивши да жали због „криминалног чина“ НАТО-а 1999.године.

Каже да је ушао на Косово у јуна 1999. године и из хеликоптера видео положаје југословенске војске на српско-македонској граници.

– Веома су добро осмислили тактику, позиционирање на терену и тврдим да би НАТО имао озбиљне губитке да је дошло до копнене инвазије, али и да би тај рат трајао много дуже него што ико може да претпостави – сматра Огар.

Тврди и да рат на Косову још није завршен.

– Ситуација с Косовом је прилично конфузна. С једне стране, имате међународно право према коме република Косово не постоји. Ту државу нису признале ни УН, ни многе велике државе. Дакле, ако међународно право признаје Косово као део Србије, тада је просто неизбежно да Србија у једном тренутку поврати свој суверенитет у овој провинцији. Када ће се и како то догодити не знам, али знам да када се исрцпе све друге опције, а међународно право је прекршено, тада рат узима своје право. То правило је старо колико и свет – поручује Огар.

Французи су пријатељи Србије

Пријатељство Француске и Србије, тврди, није нестало, оно и даље траје несмањеним интензитетом.
– Морате разумети да Француска нису само њени легални представници. Они могу да чине пропусте, греше, то су ипак политичари. Много је важније шта о томе мисли традиционална Француска, а она и даље воли и поштује Србију. За мене је та Француска она права и једина, чак и уколико тренутно није та која влада – поручује Огар.

Каже да је Француска направила лош избор признањем Косова, али и да верује да ће већ за пар недеља имати могућност да исправи грешку и да повуче признање Косова.

– Француска би на тај начин заправо повратила своју сувереност. За француске патриоте је неиздрживо да је наша земља „послушник“ америчких, а не својих интереса, а одлука о признању је била одлука подршке САД, а не поштовању међународног права. Од троје председничких кандидата, двоје њих, и Мари Ле Пен и Франсоа Фијон су јавно изјавили да размишљају да повуку признање Косова – подсећа Огар.

Србима је на крају поручио да морају да буду фокусирани на то да никада не одустану од своје јужне провинције и да изврше дипломатски и медијски притисак на међународну заједницу.

– То је могуће само ако се Србија ослони на праве пријатеље, а пре свега Русију – истиче Огар.

Љубав према Србији му је, открива, усадио отац.

– Он је био генерал и научио ме је свему што знам, а највише љубави према Србима. Чак сам и о историји вашег народа сазнао од њега. Кад сам се вратио са Коово питао ме је само једно: „Јеси ли био добар према Србима?“ Имао сам одговор на то питање – каже Огар.

Извор:Вести-онлине