Издвајамо Србија

ГДЕ СУ БРЕ ПАРЕ!? – Из Народне банке Србије за два месеца нестало чак 446 милиона евра!

Одоше новци! Девизне резерве Народне банке Србије (НБС) смањене су само у прва два месеца ове године за чак 446 милиона евра!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док у централној банци тврде да је у питању сезонски ефекат, повезан са повећањем девизних резерви у децембру 2016, стручњаци напомињу да је додатни утицај имала и нестабилна политичка ситуација у региону, али и неизвесност због предстојећих председничких избора у Србији.

Девизне резерве НБС-у на крају јануара износиле су 9,85 милијарди евра, односно 351 милион евра мање него на крају претходног месеца. У фебруару су додатно смањене за 95 милиона на 9,75 милијарди евра. Тако су се девизне резерве за само два месеца смањиле за укупно 446 милиона евра. У централној банци објашњавају да је смањење девизних резерви у јануару највећим делом последица сезонског ефекта, те да је то повезано и са повећањем девизних резерви у децембру 2016.

– Већи одлив из девизних резерви у јануару реализован је по основу нето одлива с рачуна девизне обавезне резерве банака, већег доспећа од продаје девизних хартија од вредности Републике Србије, знатно већег износа отплате од коришћења кредита, као и нето интервенција на међубанкарском девизном тржишту, којима су успешно ублажене прекомерне краткорочне осцилације курса динара – навели су у НБС-у, додајући да је смањење девизних резерви у фебруару у највећој мери резултат раздужења – већих отплата од коришћења кредита у износу од 92 милиона евра.

У НБС-у подсећају да је у јануару остварен и девизни прилив од 59 милиона евра, а у фебруару укупно 140,1 милион евра.

 

Извор: Ало.рс