Издвајамо Србија

ГОЈКОВИЋ: Протести су политички, организатори да се не стиде већ да се јаве!

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да су протести на улицама Београда „искључиво политички“, и поручила организаторима да се јаве и пријаве када, где и на којој тачно траси ће бити одржан скуп, како би град и грађани могли да функционишу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је, гостујући на телевизији Пинк, рекла да „организатора мора бити“ и да су бесмислене приче да организатора протеста – нема.

– Молим организаторе да се не стиде тога што су организатори, да пријаве скуп да би то могло да се добро организује и да се зна кад почиње, кад се завршава и којим трасама се иде. Ако се нешто деси, сад тренутно се не зна ко би за то одговарао, а МУП не би знао с ким да комуницира – истиче Гојковић.

Истакла је да је ово „политички протест“, подсетивши да је Вучић у предизборним говорима причао о томе да људи који ће изгубити председничке изборе од стране грађана Србије „планирају улицу и да ће тако покушати да потпуно анулирају милионске резултате избора“.

Она напомиње да демонстранти имају право да протестују, истакавши да су СНС и Александар Вучић поносни што су у последњих неколико година успели да направе демократску земљу у којој сваки грађанин може сасвим слободно да искаже своју вољу – на изборима, кроз медије, па и на улици.

Гојковић каже и да кроз све то провејава потпуно обесмишљавање демократског процеса и демократије у Србији која је данас, указује она, и политички и економски најстабилнија земља у региону.

– Не би ме чудило да се изађе са захтевом ових дана да се потпуно укину избори, да у Србији влада ко хоће, ко пре дође до неке друштвене мреже, ко нема шта друго да ради па се брзо пријави да буде председник државе, председник парламента, да се већина створи на улицама, а не као у свим демократским земљама, јер очито воља грађана за неке полтиичара не представља ништа – каже она.

Док се кандидати који су изгубили на изборима понашају „као деца којима родитељи неће да купе лутку па ударају ногама у под“, истице Гојковић, очигледно је Вучић озбиљна политичка личност.

– Народ никада не греши. Србија тачно зна. И да се сада понове избори, он би добио четири милиона, а не два милиона гласова. Показало се ко је озбиљан политичар и државник – наводи она.

Гојковић напомиње да Вучић, као и СНС, при том поштује право мањине искаже своје мишљење, али да овог пута кандидати мањине нису успели јер имају 40 одсто мање гласова.

Вучић, додаје она, не прави разлику измеђ старијих и млађих, добрих или лоших студената, или једних интелектуалаца који су потписали за Сашу Јанковића и на стотине других интелектуалаца који су подржали кандидатуру Вучића.

– Добили смо ново занимање – бити интелектуалац. То је већ апсурдно. Врло је опасно то што раде они који организују ове скупове, а то је – да нас деле – упозорава Гојковић.

С друге стране, истиче она, Вучић се залаже за пристојну Србију, као и сви у СНС-у.

– Тако сам ја очекивала да неко ко је изгубио изборе вољом грађана Србије честита ономе ко је добио велику већину гласова и поверење грађана, а то је Вучић. Међутим, ту нема ни кућног а камоли грађанског васпитања или политичких обичаја који владају у свету – каже Гојковић.

Као пример наводи да Хилари Клинтон свакако није одушевљена што је Доналд Трамп изабран за председника, а не она, али му је ипак честитала.

– Надам се да организатори скупова неће тражити оставке политичких лидера у свету који су честитали Вучићу – каже она.

Председница Скупштине Србије најављује и да ће посланици ускоро почети са радом што, како каже, једва чека јер је Вучић предложио добре законе који ће побољсасати и статус српских породица, будућих мајки, а предвиђен је и закон о помоћи приликом трећег покушаја вантелесне оплодње.

Гојковић наглашава да грађани морају бити безбедни и да се мора знати којим трасама демонстранти пролазе да би неко ко не учествује у протестима могао да дође до болнице, да стигне по дете у у школу, да стигне до куће…

– Изгледа да закони важе само онда кад се некоме допадне да то важи, а сада изгледа не важи више ништа – констатује Гојковић.

Извор:Танјуг