Издвајамо Регион

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЗАГРЕБА РЕКАО ИСТИНУ О ЈАСЕНОВЦУ И РАЗБЕСНЕО ХРВАТЕ: „Овде је почињен геноцид!“

Градоначелник Загреба Милан Бандић посетио је Спомен парк Јасеновац и нагласио да је на том месту „почињен један од стравичних геноцида у Другом светском рату“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бандић је са сарадницима обишао Спомен парк у сусрет обележавању 72 године од пробоја заробљеника из тог усташког концентрационог логора.

– Сврха доласка је инспекција, да видим да ли је све уређено како би 23. априла дошао, заједно са државном делегацијом, да запалим свећу и положим цвеће за оне који су овде убијени – каже Бандић.

Он је напоменуо пре пет година то није било сређено као сада, већ је „све било сабласно, па се није могло ни проћи од бара, а жабе су крекетале унаоколо“.

Бандић наводи да је тадашњем управнику Спомен парка Наташи Јовичић рекао да ће то уредити, након чега су машине стигле за три дана.

Градоначелник Загреба напомиње да је у Јасеновцу убијено и 2.000 Загрепчана, преносе хрватски портали.

Бандић је један од ретких владајућих политичара у Хрватској који је усташку Независну Државу Хрватску у више наврата назвао „злочиначком и геноцидном творевином“.

Неколико стотина метара од Спомен парка и даље се налази споменик на коме је уклесан усташки поздрав „За дом спремни“.

Ни Влада Хрватске, ни председник те државе до данас нису учинили ништа да та плоча буде уклоњена или да бар буде избрисан усташки поздрав.

 

Извор: Срна