Србија

ХОЏАЈ ИЗЛУПЕТАО ГЛУПОСТИ У ЊУЈОРK ТАЈМСУ: Србија блокира пут стабилности на Балкану!

Kосовски министар спољних послова Енвер Хоџај изнео је низ оптужби на рачун Србије у ауторском тексту за „Њујорк тајмс“, а пре свега да покушава да дестабилизује регион после две деценије стабилности

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хоџај у тексту који је објављен на сајту листа тврди да Србија то чини јачајући своју војску и радећи у циљу економске доминације регионалним заједничким тржиштем које Kосово, како каже, сматра неприхваљивиим и снажно му се противи.

Хоџај каже да Србија све то ради уз помоћ Русије, која, како тврди, користи Србију за поновно стицање упоришта на Балкану, као и да се освети НАТО, САД и Западу.

Њега, како каже, „највише забрињава рапидна милитаризација Србије уз Русију која је снабдева системима ваздушне одбране и другом софистицираном војном опремом“, а јачање српске војске види „као оруђе за превентивно присиљавање њених суседа“ док Русија учвршћује свој утицај у региону.

Хоџаја каже да су то „опасне геополитичке игре“, а Србија је по њему та која „блокира“ пут стабилности и напретка на Балкану.

Тврди да то што се Србија зближава са Русијом не указује на опредељеност за европске интеграције, „већ за доминацијом на Балкану у руском стилу – подстицањем нестабилности како би се стекла моћ“.

Срби су, по њему, на председничким изборима изабрали националистичку власт која наставља да „пркоси“ косовској независности, а изабраног председника Србије Александар Вучића оптужује да је обмануо грађане Србије, јер је водио кампању „под лажном претпоставком“ да жели да се Србија прикључи ЕУ.

Хоџај оптужује Србију и да користи српску мањину против косовских институција и за „провоцирање тензија“.

Србију оптужује за „агресивну политику“ која, како тврди, одступа од посвећености нормализацији односа са Kосовом, противна је европским интеграцијама и „представља нову безбедносну претњу за све на Западном Балкану“.

Приписује Србији геноцидну прошлост и оптужује да се са њом није „адекватно суочила“.

 

 

Извор: Tanjug