Издвајамо Свет

ХРВАТИ ПИТАЛИ АСАДА О СИРИЈИ И ХРВАТСКОЈ: Његов одговор и потпитање их је оставило без текста

Башар Асад (фото: ЈуТјуб)

Он је говорио о могућој сарадњи, али…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Сирије Башар ал Асад изјавио је да су грађани Сирије земље бивше Југославије увек сматрали пријатељима, као и да не зна колико се џихадиста и терориста са Балкана бори у Сирији. У интервјуу за хрватски Вечерњи лист, Асад каже да је дипломатске, а можда и економске односе могуће обновити са Хрватском, као и да званични Загреб, како је рекао, има бројне интересе у Сирији. То, додао је, зависи од политичког усмерења постојећих влада.

– Ако су постојале грешке у политици, посебно оне које су починиле претходне владе, врло је лако за будуће владе или за ову постојећу обновити те односе… Ми нисмо никада, током целе наше историје откад су започели односи између нас и Хрватске сада, а бивше Југославије у прошлости, извели никакав непријатељски чин против тих земаља. Увек смо их сматрали пријатељима – рекао је Асад и упитао какво оправдање има хрватска влада да пошаље оружје терористима у Сирији које ће се користити за убијање недужних Сиријаца.

– Мислим да нема оправдања за то и надамо се да садашња влада то не прихвата – казао је сиријски председник.

На питање који „да ли постоји велики број џихадиста и терориста који су дошли с Балкана“ и „има ли информацију о њихову броју“, председник Сирије је одговорио одречно.

– Немамо тачне информације због нашег турског суседа под вођством криминалца (турског председника Реџепа Тајипа Ердогана), који подржава јачање присуства истих терориста у Сирији. То нам онемогућује контролу граница и као последицу тога не омогућује тачну статистику о броју терориста који улазе и излазе из земље – рекао је Асад.

Он је истакао да „главно питање није питање националности тих терориста, јер терористи гледају на цели свет као на јединствену арену“.

– Они не воде рачуна ни о националној димензији ни о политичким границама. Тако да опасност за вашу земљу или за Европу уопште не долази само од европских терориста. Истина је да неки Европљанин може да буде опаснији јер познаје ваш регион у детаље, али њега ће пратити и други терористи из других земаља, терористи који деле исту доктрину, аспирације и идеје, у намери да изведу нападе – оценио је сиријски председник.

Асад је додао да „када говоримо о броју терориста у Сирији, свакако говоримо о стотинама хиљада или барем о више од стотину хиљада“.

Извор:Танјуг