Занимљивости Издвајамо

ИСТРАЖИВАЧИ ОТКРИЛИ: Први СВЕТСКИ РАТ се десио пре 13.000 година!

Истраживачи су открили доказе се први светски рат догодио пре неколико десетина хиљада година у Џебел Сахаби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У време када обележавамо стогодишњицу од Првог светског рата, истраживачи су пронашли трагове најстаријег војног сукоба у историји човечанства. Сада знамо засигурно да нам рат и уништење никад нису били страни. Тим француских истраживача је пронашао људске остатке на обали реке Нил, а откривени докази указују на то да се први „глобални“ сукоб у људској историји одиграо управо тамо пре 13.000 година.

„Скелети су веома важни, не само због тога што представљају доказ о конфликту, већ и зато што је гробље у Џебел Сахаби најстарије досад откривено у долини Нила“, рекао је др Данијел Антоан, кустос одељења Британског музеја за Древни Египат и Судан.

Паралелно истраживање британских и америчких антрополога је показало да је узрок овог глобалног конфликта била расна разлика (што смо једва превазишли и 13.000 година касније). До овог закључка се дошло пошто  остаци припадају супсахарском становништву, прецима данашњих црнаца, а њихови непријатељи су лако могли бити левантински народи који су живели на територији медитерана.

Према археолошким студијама, ове две групе су се  значајно разликовале по култури и језику, те се верује да је то био окидач који је покренуо жестоко такмичење за природне ресурсе.

Истраживачи верују да се окршај догодио за време глобалних климатских промена, када су народи били приморани да се боре за храну и остале ресурсе.

„Окршај је био ужасан, нико није поштеђен, ни жене ни деца, а више од половине њих је умрло насилном смрћу“, рекао је амерички египтолог, Рене Фридман.

 

Извор: Wебтрибуне.рс