Свет Србија

ИЗДАЛИ ГА ПРИЈАТЕЉИ – ВУЧИЋ ДОБИО ШАМАР од својих пријатеља Немаца!

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Београд — Поред безбедносног аспекта, Kосово је поново тема и дипломатских посета

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако је немачки министар спољних послова Зигмар Габријел из Приштине још једном послао поруку да његова земља очекује потпуну нормализацију односа између Београда и Приштине, уз обавезујући споразум.

Четири и по месеца без техничког дијалога у оквиру Бриселског споразума. Последњи пут су Београд и Приштина разговарали у децембру. После тога председничка кампања на српским изборима и хапшење Рамуша Харадинаја у Француској. Довољно да све стане. А онда порука Немачке – нормализујте односе уз обавезујући споразум. Да ли је то позив да се призна косовска независност?

„У томе је порука Габријела, изволите радите. Ви заправо фингирате преговоре од 2014. године. Нема више техничког дијалога. Води се политички дијалог. Мора да се именује политички преговарач, мора да се направи један тим око председника који би координирао са владом и надгледао преговоре“, каже Душан Јањић из Форума за етничке односе.

Политички аналитичар Слободан Антонић каже да претпоставља да би такав споразум представљао неки облик договора између Београда и Приштине.

„Договор да Београд неће да онемогућава Приштину да улази у међународне организације, укључујући и Уједињене нације“, каже Антонић.

Одмах након немачког шефа дипломатије, огласио се и његов косовски колега Енвер Хоџај ауторским текстом у „Њујорк тајмсу“ оптужујући Србију да води агресивну политику. Одговара му Александар Вулин – политика Приштине је нанети зло Србима.

Kосовски аналитичар Неџмедин Спахиу сматра да је Немачка послала јасну поруку.

„Мислим да је интерес Србије да што пре скрати тај пут и да скрати муке себи и да призна Kосово“, каже он.

Недавна српска иницијатива о успостављању царинске уније у региону, наишла је на жесток отпор Приштине, пошто Хоџај у ауторском тексту наводи да је та идеја неприхватљива. С једне стране дипломатске фразе Приштине о европским интеграцијама, с друге одбијање тржишног економског повезивања.

„Очигледно да се то види као једна нова Југославија у којој би опет Србија на неки нацин доминирала“, каже Антонић, док Јањић сматра да је „Хоџај само направио један политички текст којим жели да унапреди сопствену позицију“.

Приштина не жели наставак дијалога док се Харадинај налази у француском кућном притвору, док Јањић процењује да би до нових преговора могло да дође у мају, а примену договореног очекује на јесен ове године.

 

 

Извор: B92.net