Издвајамо Србија

ИЗЕТБЕГОВИЋ НАПАО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Ево који је сраман разлог напада

Бакиру Изетбеговићу овог пута смета име Републике Српске

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Странка демократске акције Бакира Изетбеговића припремила је апелацију за оспоравање имена Републике Српске пред Уставним судом БиХ, коју ће поднети највероватније у мају пред изборе 2018. године, пишу бањалучке Независне новине.

Позивајући се на своје изворе, лист пише да је то готово сигурно те да ће СДА целу кампању базирати на томе и на тај начин покушати да поврат поверење пољуљано након догађаја у вези са захевом за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије.

– Одлуку о томе донело је најуже руководство СДА и пред изборе ће га дистрибуирати као став целокупне странке. Апелацију ће веројатно поднети Бакир Изетбеговић као члан Председништва БиХ – испричао је исти извор, додајући да би цела кампања за опште изборе 2018. године могла протећи у том контексту.

У СДА ову информацију, међутим, не желе ни да потврде ни да демантују, пишу Независне.

Рамиз Салкић, потпредседник РС и члан Председништва СДА, за бањлучки дневник није желео да говори на ову тему нити на конкретно питање што он особно о томе мисли, односно колика је могућност да његова странка поднесе апелацију против имена Републике Српске.

Председник СДА Бакир Изетбеговић, почетком фебруара, рекао је да је било идеја да се покрене оцена уставности имена Републике Српске, али да се „сада“ не планира покретање те иницијативе.

Према незваничним информацијама, и у СДА су свесни да не постоји ни минимум шансе да се укине име Републике Српске с обзиром на то да је оно наведено баш у том облику и у Дејтонском мировном споразуму, али то их неће спречити да то питање искористе као предизборну причу.

Бошњачком апелацијом пред Уставним судом БиХ, Републици Српској већ су укинути застава, грб, химна и 9. јануар као Дан Републике.

Последња одлука Уставног суда, када су прегласани српске судије у Уставном суду БиХ, односила се на 9. јануар, међутим након референдума у РС по том питању и измена одређених закона, тај датум и даље се слави као Дан РС.

Извор:Танјуг