Здравље Издвајамо

ИЗЛЕЧИТЕ АЛЕРГИЈУ ПРИРОДНИМ ПУТЕМ: Ово су домаћи лекови који проверено делују

Они који муку муче са алергијама, да не би користили фармацеутске производе, морају да покушају са природним лечењем

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Алергија настаје услед неправилног рада имуног система. Организам алергичне особе бурно реагује на неке твари из нашег природног окружења које иначе нису штетне. Такве твари се називају алергенима.

Реакција на алергене обично ствара упалу која узрокује различите симптоме, као што су пелудна грозница, екцем, астма и многе друге.

Механизам алергијске реакције

У здравом организму антитела штите га од вируса, бактерија и инфекција. Код алергичних особа имуни систем погрешно схвата одређени алерген као непријатеља и почиње стварати антитиела да се одбрани од њих.

Таква антитела, која се називају иммуноглобулин Е (игЕ), вежу се за мастоците којих има у обиљу под површином коже, у носу, очима, плућима и гастроинтестиналном тракту.

Када антитела ИгЕ пронађу алерген, ухвате га, изазивајући мастоците да стварају моћне хемикалије, укључујући хистамин. То изазива алергијску реакцију. Алергијска реакција може се догодити одмах или након пар сати после контакта са одређеним алергеном. Алергијска реакција може узроковати различите симптоме.

Симптоми алергијске реакције

Симптоми алергијске реакције зависе од тога на какав начин алерген улази у тело. На пример, пелуд, која се удише кроз нос, обично узрокује симптоме у носу, очима, синусима и грлу. Свима позната реакција на пелуд је алергијски ринитис, или пелудна грозница. С друге стране, алергија на храну најчешће узрокује проблеме у стомаку и цревима.

Алергијске реакције често се истовремено појављују на разним деловима тела.

Симптоми алергије могу варирати од благих, до тешких и по живот опасних. Они се могу поделити зависно од тога, на које органе утиче. То су:

Кожа: копривњача, екцем и оток лица

Дисајне путове: нос (пелудна грозница), грло (натицање), плућа (кашаљ, тешко дисање, бронхоспазм)

Гастроинтестинални систем: мучнина, повраћање, болови у стомаку, пролив

Срчано-венски систем: осећај малаксалости, слабост, бледило, несвестица

Симптоми алергије могу бити локални – на пример, натеклине узроковане убодом пчеле, или општи (проширене по целом телу).

Анафилаксија је општа алергијска реакција, која захвата дисајне путове и/или срчано-венски систем, кожу и/или гастроинтестинални тракт.

Топ 10 природних средстава за сузбијање сезонских алергија:

1. Чишћење јетре

Чишћење јетре је први корак у борби с алергијама, јер је неправилан рад јетре директно повезан с њиховим настанком.
Јетра је један од најважнијих органа па су стручњаци алтернативне медицине сложни да већина проблема с имунитетом почиње овде. Да би организам дугорочно ојачао, потребно је годишње обавити два до четири чишћења јетре и то поновити две до три године за редом.

Чишћење јетре можете направити према методи Хилде Кларк или помоћу неколико природних препарата, међу којима су сикавица, корен маслачка, артичока и корен чичка.

2. Коприва

Коприва је свима позната биљка која се несумњиво може сврстати у најлековитије биљке света. У овој студији 58 посто испитаника потврдило је делотворност коприве. Испитаници су изјавили да је 300 милиграма лиофилизиране коприве деловало једнако или боље него лекови против алергија. Коприву можете узимати у облику тинктуре или чаја. Почните са испијањем две шољице чаја на дан два месеца пре сезоне алергија. Узимајте тинктуру током целе сезоне алергија две пуне капаљке трипут на дан.

3. Антипаразитни програм

Организам већине људи загађен је токсинима и паразитима. Паразити нападају унутрашње органе, што може узроковати стања попут астме, алергије, артритиса, чак и рака. Антипаразитни програм, према изворном рецепту др Кларк, је производ број један у природном чишћењу организма од паразита широм света. Састоји се од 3 природна производа: пелина у капсулама, уља каранфилића и тинктуре правог црног ораха.

Њиховом конзумацијом могуће је ублажити или потпуно излечити многе болести повезане с присутношћу паразита у телу.

4. Етерична уља

Инхалирање етеричним уљима, купкама и масажа ароматерапијским мешавинама значајно могу помоћи у смањивању симптома алергије и дати инстантно олакшање. Међу популарним етеричним уљима за лечење алергија су:

права лаванда, која умирује и делује као природни антихистаминик

питома нана, која отвара синусе и смањује главобоље

чемпрес, који сузбија нагон за кашљањем и олакшава тегобе с дисањем

еукалиптус, који смањује зачепљења и избацује слуз

ђумбир, који ублажава тегобе с дисањем.

Инхалација етеричних уља је један од најбољих начина за борбу с алергијом. У посуду вруће воде капните једну кап етеричног уља, прекријте главу пешкиром и инхалирајте се десетак минута. По потреби, поновите терапију неколико пута дневно. Такође, можете капнути етерично уље на марамицу и удисати по потреби за олакшање. Да бисте добили најбоље од ове терапије, користите мешавине етеричних уља, јер имају јаче деловање.

5. Уље црног кима

Црни ким спада међу најлековитије биљке. Има снажна имуномодулаторна својства, што значи да уравнотежује имунитет, а уједно је и јак антихистаминик. Почните да га користите пре сезоне алергија, да би се организам на време припремио. Његова дугорочна употреба доводи до знатног смањења симптома, па чак и потпуног излечења. Промешајте уље црног кима с медом и тако га попијте, јер мед појачава лековито деловање црног кима и његову апсорпцију у организму.

6. Кверцетин

Кверцетин је флавоноид присутан у многим врстама воћа и поврћа. Врло је популаран због антихистаминског деловања и благотворног деловања против запушеног носа и кијања. Делује умирујуће на организам и спречава излучивање хистамина који је одговоран за алергијске реакције. Код алергије препоручује се 250 до 600 мг кверцетина током дана подељено у мање дозе. Његова делотворност појачава у комбинацији с витамином Ц и бромелином. Кверцетин не препоручује се трудницама и малој деци.

7. Пробиотици

Квалитетан пробиотик помаже успоставити нормалну цревну флору, која штити од многих тегоба укључујући и аутоимуне болести. Познато је да здравље почине у цревима – ову чињеницу данас прихвата чак и модерна медицина. Алтернативни лекари сматрају да пропусност зидова црева (такозвани леакy гут синдром), која настаје због неправилне исхране, омогућује честицама непробављене хране да уђу у крвоток. Имунолошки систем затим региструје ове честице несварене хране, означује их као страна тела, а затим покреће алергијску реакцију и упалу у целом организму. У овом случају препоручује се дуготрајно узимање квалитетних пробиотика и избегавање алергена из хране.

Најчешћи алерген из хране који требате избегавати је глутен, којег има у пшеници, јечму, ражи, зобу, камуту и пиру.

8. Акупунктура

Ова алтернативна метода због своје успешности наилази и на одобравање конвенционалне медицине. У једној је студији 26 алергичних пацијената било подвргнуто акупунктурном третману. Сви су се излечили од алергије, без икаквих нуспојава. У другој студији, код половице од 72 пацијента симптоми алергије нестали су већ након два третмана. Код сезонских алергија пожељни су превентивни акупунктурни третмани.

Помоћни савети за борбу с алергијама:

Користите биљке које чисте крв и смирују, као што су бели лук, бели глог, троскот, жућица, жалфија и липов цвет

Обогатите исхрану свежим воћем, поврће и орашастим плодовима, грожђем, јабукама, наранџама и парадајзом

Држите прозоре затворенима да бисте избегли улазак пелуда

Уградња квалитетног прочишћавача ваздуха уклања и 99% алергена из ваздуха

Након изласка се истуширајте и обуците чисту одећу да бисте уклонили остатке пелуди

Свакодневно испирите нос сланом водом

Пијте пуно течности

Користите природна средства за чишћење куће

Извор:алтернатива-за-вас.цом