Здравље Издвајамо

ЈЕЗИВО! Фармацеутска компанија планирала да уништи лекове за рак, како би подигла цене за 4.000%!

Фармацеутска компанија планирала да уништи лекове за рак како би подигла цене за 4.000 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истрагом су откривени мејлови запослених велике фармацеутске компаније у којима „славе раст цена лекова за рак“, преноси Индепендент.

Руководство компаније „Аспен фармакер“ наводно је планирало уништити залихе лекова због свађе око цене са шпанском здравственом службом 2014.

Претили су да ће престати продавати лекове ако министарство не повиси цене. Након што је купила пет врста лекова за рак од британске компаније „Глаxо смит клине“, „Аспен“ је покушао да лекове прода у Европи за цену вишу чак 40 пута, објавио је „Тајмс“.

Током преговора око цене у Шпанији, „Аспен“ је наводно претио да ће престати да продаје лекове за рак ако министар здравља не повиси цене за 4,000 посто, објавио је шпански „Конфиденсијал дигитал“.

Повишење цена омогућила је рупа у закону због које фармацеутске компаније смеју да мењају цене лекова ако их продају под другим именом. Ова рупа у закону заправо би требало да омогући снижавање цена након што истекне патент за лек, али ако фармацеутске компаније немају конкуренцију, смеју и да подижу цене.

Портпарол британског Министарства здравља рекао је да се ове године уводе нови закони који ће омогућити влади „деловање против превеликог раста цена генеричких лекова“.

 

Извор: Индекс