Издвајамо Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: До 2050. сви ће помрети, убиће нас оно што смо сами направили СУПЕРКОМПЈУТЕР!

У наредних 30 година суперкомпјутер ће достићи ниво људског мозга. А онда би машине могле да преузму контролу над животом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако причамо само о вештачкој интелигенцији, људска врста могла би да нестане још током овог века. Или да опстане до те мере да би постала практично бесмртна. Индепендентов Инди 100 наводи неколико истраживања, аргумената и размишљања.

Џеф Несбит, бивши директор за законодавне и јавне послове Националног научног удружења и аутор 24 књиге, проучавао је способности вештачке интелигенције. Закључио је да ће до 2050. постати јасно хоће ли човечанство преживети или ће направити огроман скок.

Он објашњава појам „вештачке суперинтелигенције“, која ће настати кад суперкомпјутери постану способни да брзо и самостално уче, дотле да ће прескочити интелигенцију људи и бити у стању да реше све проблеме. С једне стране један Реј Курзвел сматра да се вештачке интелигенције не треба бојати, да би требало да се забринемо око ствари попут биолошког тероризма или нуклеарног рата.

Он заправо истиче статистике које показују да се са развојем вештачке интелигенције стално смањују стопе насиља, рата и убистава. И то драматично. Сматра да ће вештачка интелигенција људима омогућити проналаске све бољих лекова, технолошких решења за обновљиве изворе енергије, омогућити све боље могућности за особе с инвалидитетом и свачега другог. Што се њега тиче, биће то 2029. година кад ће вештачка интелигенција достићи људску, а сматра да имамо још сасвим довољно времена да радимо на свим етичким стандардима.

Роло Карпентер, творац софтвера „Клевербот“, који је постигао одличне резултате на Туринговом тесту, који мери колико људи је софтвер заменило за човека, такође је оптимиста.

„Верујем да ћемо још једно пристојно време бити шефови над технологијом, а да ће се остварити сав технолошки потенцијал за решавање много светских проблема“, сматра он.
Објашњава и зашто мисли да ћемо на способност развоја алгоритама неопходних за потпуну вештачку интелигенцију, чекати још деценијама.

„Не можемо тачно да знамо шта ће се догодити када машина превазиђе нашу интелигенцију. Тако не можемо да знамо ни хоће ли нам бесконачно помагати, хоће ли нас игнорисати и оставити са стране, хоће ли покушати да нас униште“, каже он. Милијардер и иноватор Елон Маск у једном је интервјуу на МИТ-у изјавио да вештачком интелигенцијом „призивамо демона“. Рекао је да је вештачка интелигенција заправо највећа претња човечанству.

„У свим причама у којима се појављује тип са пентаграмом и света вода то иде тако да је онај људски тип сигуран да може да контролише демона. И не успева“, рекао је он. Он је пре две године зајендо са Стивеном Хокингом написао да би вештачка интелигенција отворила врата потпуно аутономном оружју, што би донело револуцију у ратовима. Наравно, не на боље. Атентати, дестабилисирање нација, подчињавање становништва, селективно убијање циљаних етничких група…

Хокинг је за ББЦ био јасан: „Потпуна вештачка интелигенција може да доведе до краја људске расе.“
Већ тиме што је наш развој ограничен биолошком еволуцијом, ми се не не можемо такмичити и друга интелигенција ће нас претећи. Сви они у једном се ипак слажу; отприлике у следећих 30 година суперкомпјутер ће успети да досегне способност људског мозга. Тим Урбан, међутим, сматра да то неће бити лоше: „Многи сматрају да ће вештачка интелигенција помоћи људима да се развију, да постану бесмртни као врста.“

 

Извор: Еxпресс.хр